Hoe zuivert een boom de lucht?

Hoe zuivert een boom de lucht?

Via de wortels van de boom wordt het water opgezogen en de blaadjes nemen de ‘koolstofdioxide’ op uit de lucht. De boom maakt zo voedsel voor zijn bladeren en vruchten. We keren even terug naar het voorbeeldje van de cake. Als de cake klaar is, zit je ook met afval, zoals bijvoorbeeld de schalen van de eieren.

Welke bomen nemen fijnstof op?

Ze laten bijvoorbeeld zien dat naaldbomen effectiever zijn in het opvangen van fijn stof dan loofbomen. De naaldbomen zijn namelijk fijner vertakt en vangen ook in de winter stof op omdat ze hun naalden houden. Loofbomen zijn juist weer beter als het gaat om het opvangen van gasvormige verontreinigingen.

Wat doen bomen met stikstof?

Planten maken aminozuren, de bouwstenen van eiwitten. Door de overmaat aan stikstof gaan planten andere aminozuren aanma- ken dan normaal, en ook in andere verhoudin- gen. Hierdoor verlopen processen (bijvoorbeeld fotosynthese) in de planten minder efficiënt of helemaal niet meer.

Welke planten helpen tegen fijnstof?

structuren en eigenschappen van planten zijn bijvoorbeeld gunstig voor het wegvangen van bepaalde luchtverontreinigende stoffen. Voor wat betreft het wegvangen van fijnstof geldt in grote lijnen dat naaldbomen vanwege de fijne naaldstructuur en vanwege het grote oppervlak effectiever zijn dan loofbomen.

Hoeveel fijnstof neemt een boom op?

Een stadsboom van 20-25 jaar oud vangt gemiddeld 100 gram fijnstof per jaar. Oude bomen doen het beter dan jonge en naaldbomen filteren beter dan loofbomen, omdat ze een grotere bladoppervlakte hebben en ’s winters groen blijven.

Hoe nemen bomen stikstof op?

Daarnaast kunnen planten en bomen ook stikstof uit complexe moleculen opnemen, zoals aminozuren en zelfs eiwitten. Planten produceren daartoe proteasen: enzymen die in staat zijn om eiwitten af te breken. Daardoor kunnen planten deze organische bronnen van stikstof opnemen zonder de tussenkomst van micro-organismen.