Inhoudsopgave
Hoe zien Bloedblaren eruit?
Een bloedblaar ontstaat door druk of beknelling. Hierdoor gaan vaatjes kapot en kan het bloed onder de opperhuid komen. Dit ziet eruit als een bruine vlek. Ook een bloedblaar mag door een eerstehulpverlener (EHBO’er) niet opengeprikt worden omdat het infectiegevaar daardoor groot wordt.
Hoe droogt een blaar het snelst?
Wanneer je last hebt van een blaar, is het beste om de huid lekker met rust te laten. Hierdoor zal de blaar indrogen, waardoor de blaar vanzelf geneest. Als de blaar niet vanzelf geneest is het aan te raden om even langs een pedicure of huisarts te gaan, om de gesloten blaar open te prikken.
Wat te doen met een Klemblaar?
Prik de gesloten blaar door met een steriele naald of bloedlancet. Prik zo dicht mogelijk tegen de huid een gaatje in de boven- en onderzijde van de gesloten blaar. Druk het daarna voorzichtig leeg met een wattenstaafje of gaasje en vang het vocht op met een gaasje. Dek de blaar steriel of zo schoon mogelijk af.
Hoe lang heb je een bloedblaar?
De meeste blaren verdwijnen na enkele dagen of soms weken wanneer het grote blaren betreffen. Een blaar (bullae) is een holte tussen twee huidlagen die zich vult met vocht. Hoe lang blaren duren is ook afhankelijk van uw mogelijkheid ze te ontzien.
Hoe kom je aan een bloedblaar?
Een bloedblaar (haemorrhagic bulla) is een blaar gevuld met bloed en ontstaat meestal door trauma of druk (decubitus). Soms ook bij antistolling, dit kan door doorschieten van de antistolling, maar het kan ook in de opstartfase ontstaan door dysbalans in de stollingsfactoren.
Hoe krijg je een bloedblaar?
Als u een bloedblaar eenmaal doorprikt zal het bloed eruit beginnen te stromen. Het is erg lastig om dit bloeden vervolgens te stoppen en de plek is erg vatbaar voor infecties. Wat u wel kunt doen is de plek het beste met rust te laten, want het geneest meestal vanzelf. De plek wordt na enkele dagen vanzelf kleiner.
Wat moet je doen als je bloedblaar hebt?
Verzorging van uw bloedblaar
- Verkoelen: Houd de plek onder koud water of leg er een theedoek met een ijspakking op.
- Druk: Door druk te leggen op de bloedblaar neemt de zwelling af.
- Verband: Leg minstens iedere dag een schoon verband aan of plak er een schone pleister op.