Inhoudsopgave
Hoe zet ik mijn auto op de balans?
Zet de waarde van uw auto op uw zakelijke balans Dan zet u de aanschafwaarde op de balans van uw bedrijf. Daarna mag u jaarlijks de gemaakte autokosten én de jaarlijkse afschrijving (van aanschaf- tot restwaarde) aftrekken. Het bedrag dat vervolgens jaarlijks op de balans staat, heet de boekwaarde.
Kan ik elke auto op de zaak zetten?
Als je de auto voor meer dan 90% zakelijk gebruikt, dan moet deze voor de inkomstenbelasting op de zaak. Rijd je de auto voor minder dan 10% zakelijk, dan mag de auto niet op de zaak. Voor alles er tussenin heb je zelf de keuzemogelijkheid. Veel ondernemers met een auto vallen in deze laatste categorie.
Hoe zet je een auto op bv?
Kenteken overschrijven De bv is een zelfstandige rechtspersoon. De auto moet dus niet op jouw naam in de bv komen, maar op naam van de bv staan.” Op de site van kentekenloket vind je het dichtsbijzijnde overschrijfpunt. Je kunt hiervoor ook terecht bij een RDW balie of RDW Keuringsstation.
Hoeveel auto’s mag je op een eenmanszaak?
U kunt een tweede auto ook op de zaak zetten als u deze minstens 10% zakelijk gebruikt. Alle kosten zijn aftrekbaar, minus de bijtelling voor privégebruik. Een alternatief is een volledig elektrische auto met een bijtelling van 4%.
Wat komt er allemaal op de balans?
Op de balans staan alle bezittingen, je eigen vermogen en de schulden van je onderneming op een bepaald moment. Een balans bestaat uit twee zijden, namelijk links en rechts. De linkerzijde heet ook wel de debet of de activa. De rechterzijde heet ook wel de credit of de passiva.
Hoe werkt bijtelling bv?
De bijtelling bedraagt 4/15/21/25 procent van de cataloguswaarde en wordt als loon in natura voor de loon- en inkomstenbelasting in aanmerking genomen. Ook hier geldt voor auto’s van vijftien jaar en ouder de actuele waarde in het economische verkeer als grondslag voor de bijtelling (bijtellingstarief van 35%).
Hoe werkt auto op de zaak?
Simpel: als jij dag en nacht in een auto van de zaak mag rijden, ziet de Belastingdienst dit als ‘loon in natura’. Je krijgt in feite een extra vergoeding, waar je nog geen belasting over hebt betaald. Je kunt de bijtelling over een auto van de zaak daarom zien als een extra belastingheffing.