Hoe wordt mijn tandvlees weer gezond?

Hoe wordt mijn tandvlees weer gezond?

De basis van gezond tandvlees is een goede mondhygiëne. Dat betekent: poets twee keer per dag twee minuten je tanden met een goede tandenborstel en een tandpasta met fluoride. Zo verwijder je alvast alle plak van het oppervlak van je tanden.

Hoe kan ik mijn tandvlees herstellen?

Wanneer het tandvlees te ver is teruggetrokken en je veel pijnklachten ervaart, kan een tandvleesherstellende behandeling nodig zijn door een parodontoloog. Bij de zogenaamde ‘Pinhole-methode’ wordt er een gaatje gemaakt in het tandvlees en met een haakje wordt het tandvlees van binnenuit naar beneden geduwd.

Kan je tandvlees terug groeien?

Eenmaal teruggetrokken, groeit het tandvlees helaas niet meer terug en kan het in het ergste geval zelfs leiden tot het verlies van tanden. Daarom is het belangrijk om er tijdig bij te zijn en het terugtrekkend tandvlees te stoppen of zelfs te voorkomen.

Wat is slecht voor je tandvlees?

Het eten van veel suikers, zuren en tussendoortjes hebben een negatief effect op je gebit en kunnen bijvoorbeeld cariës, geïrriteerd tandvlees en tanderosie veroorzaken. Suikers, zuren en zetmeel: we krijgen het allemaal binnen via ons eten en drinken.

Hoe voorkom je ontstoken tandvlees?

Gebruik dagelijks een tandenstoker of rager om de ruimte tussen je tanden en kiezen te reinigen. Zo voorkom je ontstoken tandvlees. Beperk het aantal eet en drinkmomenten tot zeven keer per dag, 3 hoofdmaaltijden en 4 tussendoortjes. Dan krijgt het gebit voldoende kans zich te herstellen en is de kans op gaatjes kleiner.

Wat is ongezond tandvlees?

Gezond tandvlees ligt strak langs de tandhalzen, is roze gekleurd en bloedt niet tijdens poetsen. Ongezond tandvlees is meestal dieprood gekleurd, opgezwollen, pijnlijk en bloedt snel. In sommige gevallen trekt het weefsel zich terug en komen tanden bloot te liggen.

Wat zijn symptomen van tandvleesproblemen?

Symptomen tandvleesproblemen 1 Rode verkleuring 2 Zwelling / opgezwollen tandvlees. 3 Bloeden bij poetsen 4 Slechte adem 5 Vieze, bittere, metaalachtige smaak in de mond 6 Geïrriteerd weefsel 7 Soms pijnlijk bij aanrakingen 8 Optrekkend, teruggetrokken tandvlees