Inhoudsopgave
Hoe wol kammen?
Kaarden en kammen voor madammen Zo maak je een dekentje of een lont van de wol en liggen de vezels allemaal in dezelfde richting, en verdwijnen ook de laatste resten vuil. Het kan ook met een (handbediende of elektrische) kaardemolen met een snel ronddraaiende cilinder met stalen punten of zelfs een naaldenbed.
Hoe wol bewerken?
Door kort op de huid te scheren, verkrijgt de wol meer vezellengte met een egalere scheerzijde als resultaat. Het sorteren van de wol begint gelijk na het scheren. Vachten met veel beschadigingen en vuil worden uitgeselecteerd en gaan naar de wolverwerkende industrie.
Hoe gebruik je een Wolkam?
De wolkam heeft een fijn borsteltje van koper. Haal dit over jouw wollen trui of vest heen, alsof je de wol letterlijk kamt. Zo worden losse viltjes, pluisjes en draadjes afgesneden en is jouw trui weer toonbaar!
Waar kan ik wol laten kaarden?
Alles Wol is dé specialist in wolverwerking, gevestigd in Drenthe. In onze wolspinnerij verwerken we ruwe wol tot lontwol, kaardvlies of garen (dit laatste geldt alleen voor schapenwol). Ook is het mogelijk om de wol alleen te laten wassen, zodat u de wol zelf thuis kunt kaarden en/of spinnen.
Hoeveel schapen scheren voor een trui?
1 schaap = 4 kg wol op een bol. Als schapen niet geschoren worden, zullen ze geregeld wol verliezen of afschuren. Je zal dus zelden wolvezels van 30 cm vinden. Om wol te verzamelen (en te verwerken) is het natuurlijk handiger om schapen te scheren.
Hoe Opgewolde trui?
Kies het juiste wasprogramma en gebruik een waszak Het doet je ontsnappen aan gekrompen rokjes, verkleurde T-shirts en opgewolde truien. Verder helpt het ook om pluisgevoelige stukken tijdens het wassen in een speciale waszak te stoppen.
Hoe gebreide trui wassen?
Vul bijvoorbeeld een emmer met water met een temperatuur van 30 graden. Doe er een klein beetje mild wasmiddel in en laat de trui er dertig minuten in weken. Haal het item er daarna uit en spoel het daarna nog even na met schoon water. Knijp het vocht er vervolgens voorzichtig uit: uitwringen is een no go.
Wat doe je met Kaardvlies?
Kaardvlies (ook wel vlieswol of wolvlies genaamd) is een luchtige “deken” van wol zoals die van de kaardmolen komt. Geschikt voor naaldvilten, natvilten en spinnen. De haren van de wol zijn minder dan bij lontwol in een enkele richting gekamd.