Hoe werkt gloeidraad?

Hoe werkt gloeidraad?

Werking gloeilamp Het principe van de kooldraadlamp is dat er licht ontstaat door het verhitten van een gloeidraad of filament in de lichtbron. Hoe groter de stroom die erdoor wordt gestuurd, hoe hoger de temperatuur van de draad wordt. Is de temperatuur hoog genoeg, dan zal de draad gaan gloeien.

Hoe bereken je de weerstand van een gloeidraad?

Bekend is R = l∙ρ/A met l de lengte van de draad, A zijn oppervlakte en ρ de soortelijke weerstand van de stof. Volgens BINAS is ρ = 55∙10-9 Ωm.

Wat is een Wolfraamdraad?

Gloeidraad = De gloeidraad of filament is een spiraalvormige draad van een speciaal metaal (wolfraam of constantaan) die zowel een heel hoog smeltpunt bezit als ook een wat hogere soortelijke weerstand voor elektrische stroom.

Hoe heet worden gloeilampen?

Van gloeilampen is bekend dat ze erg heet worden wanneer er licht wordt geproduceerd. Je moet ook even wachten voordat je een gloeilamp kan aanraken die een tijd heeft gebrand. Dat komt door het wolfraamdraad. Deze wordt warm zolang er elektriciteit door de gloeidraad stroomt.

Hoe warm is een lamp?

LED lampen worden relatief gezien niet erg warm, dat wil zeggen dat een (op dit moment) krachtige LED lamp van zo’n 6W in een reguliere behuizing zo’n 40-50 graden wordt.

Wat is een gloeilamp?

Gloeilamp. Een gloeilamp is een lichtbron waarbij in een zuurstofarme glazen bol een gloeidraad door een elektrische stroom van een spanningsbron wordt verhit zodat deze licht gaat uitstralen. De gloeidraad bestaat uit het overgangsmetaal wolfraam dat een zeer hoge smelttemperatuur kent.

Wat is het rendement van een gloeilamp?

Het rendement van de gewone gloeilamp ligt tussen 5 en 10%, dat wil zeggen bij een 100 W lamp, wordt slechts 5 tot maximaal 10 watt omgezet in zichtbaar licht. De rest gaat verloren in de vorm van onzichtbare warmte, vooral stralingswarmte (infrarood ‘licht’). Als een gloeilamp in een verwarmde ruimte hangt is deze warmte echter niet zinloos.

Wat zijn de uitvinders van de gloeilamp?

Naast Edison worden ook de Rus Alexander Lodygin (1872) en vooral de Engelsman Joseph Swan (1878) genoemd als uitvinder van de gloeilamp. Op 24 juli 1874 werd in Canada patent verleend aan Henry Woodward en Mathew Evans voor een lamp bestaande uit koolstof staven gemonteerd in een met stikstof gevulde glazen cilinder.