Hoe werkt een Spect scan?

Hoe werkt een Spect scan?

Bij een SPECT-scan wordt de patiënt met plakkers (elektrodes) aangesloten op een ECG-apparaat. Hiermee wordt een hartfilmpje gemaakt. Via een infuus krijgt de patiënt een licht radioactieve stof (tracer) ingespoten. Deze stof gaat via de bloedbaan naar het hart.

Hoe betrouwbaar is een PET-scan?

De nieuwe PET/CT-scan onderscheidt zich van zijn voorgangers in die zin dat het gedeelte van het lichaam dat in één keer gescand kan worden, bijvoorbeeld een orgaan, groter is. Dat levert een betere kwaliteit op, waardoor kleine afwijkingen, zoals uitzaaiingen van tumoren en kleine infectiehaarden, beter te zien zijn.

Wat zie je op een SPECT scan?

SPECT-CT is een gecombineerd onderzoek. Bij een SPECT onderzoek wordt er, met behulp van een licht radioactieve stof, beeldvorming verricht van een bepaald orgaan. De radioactieve stof is gelabeld aan een orgaanspecifieke stof wat ervoor zorgt dat alleen het desbetreffende orgaan afgebeeld wordt.

Hoe lang duurt een SPECT-CT-scan?

Het onderzoek Indien nodig kunnen er aanvullend SPECT-CT-beelden gemaakt worden. Afhankelijk van het aantal en type opnames kan het onderzoek zo’n 45 minuten duren. Blijf tijdens het onderzoek zo goed mogelijk stil liggen.

Hoe lang lig je in een PET-scan?

U moet nuchter naar het onderzoek komen. Dit houdt in dat u vanaf 6 uur voor het onderzoek niet mag eten en drinken. Alleen water is toegestaan.In de 2 uur voorafgaand aan het onderzoek moet u minstens 1 liter water drinken. U kunt gewoon naar het toilet gaan wanneer u wilt.

Waar staat SPECT voor?

Een SPECT-scan komt het meest voor. SPECT is een afkorting van Single Photon Emission Computed Tomography, wat staat voor een computergestuurde doorsnede gemaakt met enkelvoudige fotonen, de radioactieve deeltjes. PET is een afkorting van Positron Emission Tomography.

Wat is een Isotopen Onderzoek?

Een isotopenonderzoek geeft informatie over de activiteit en de doorbloeding van het hart. Een isotoop is een radioactief deeltje dat onzichtbare straling uitzendt. Deze isotopen worden bij u toegediend via een infuus. Een speciale camera vangt de radioactieve straling op en maakt er een scan van.

Hoe lang duurt een SPECT-CT scan?

Wat zie je op een Spect CT?