Inhoudsopgave
Hoe werkt een koplamp?
Een koplamp is een lamp die aan de voorzijde in of op een voertuig is gemonteerd. Het licht van de lichtbron wordt door middel van een reflector tot een bundel gevormd die de weg voor het voertuig verlicht. Een koplamp dient om ander verkeer te laten zien dat er een voertuig aan komt.
Hoe werkt een autolamp?
Ze worden voor het dimlicht en het grootlicht gebruikt. De H4-lamp heeft twee gloeispiralen, één voor het dimlicht en één voor het grootlicht. De gloeispiraal voor het dimlicht is voorzien van een afdekkap. Die moet het verblindende lichtaandeel afdekken en voor de licht-donkergrens zorgen.
Hoe werkt groot licht?
Actief groot licht ontdekt de koplampen van een tegenligger of de achterlichten van een voorligger en schakelt dan over van groot licht naar dimlicht. Alleen dat deel van de lichtbundel van de xenon-koplampen dat rechtstreeks op de tegenliggers/voorliggers gericht is, wordt gedimd.
Hoe stel ik mijn koplampen af?
In 5 stappen je koplampen afstellen
- Rijd je auto zo dicht mogelijk tegen de muur.
- Plak een stukje tape op de bovenste rand van het verlichtingsoppervlak.
- Zet je auto dan op precies 10 meter afstand van de muur.
- Meet nu het verschil tussen het stukje tape en waar de lichten op dit moment schijnen.
Welke auto’s hebben glazen koplampen?
Moderne en nieuwe auto’s hebben enkel nog kunststof koplampen, maar als je een wat oudere wagen hebt, kan het zijn dat je glazen koplampen hebt. Een doffe glazen koplamp kun je niet polijsten, maar een van kunststof wel. Sommige koplampen zijn van buiten van glas gemaakt, maar hebben binnenin kunststof dat ook kan verweren.
Wat zijn de prijzen van nieuwe koplampen?
Ons advies: nieuwe koplampen zijn in verhouding duur, realiseer je dat. Om te beginnen moet je een aardig bedrag neertellen voor de lampen zelf. De prijzen van moderne koplampen lopen sterk uiteen, maar een paar honderd euro ben je zeker kwijt. Bovendien moeten ze gemonteerd en afgesteld worden.
Wat is een koplamp van kunststof?
Koplampen zijn gemaakt van kunststof met daar overheen een dunne coating die het materiaal beschermt tegen krassen. Onder invloed van straatvuil, regen, zonlicht en hitte van de lampen verdwijnt de beschermende coating. Hierdoor ontstaan steeds meer kleine krasjes op het kunststof en begint het materiaal te oxideren.