Hoe werkt de Vergeetcurve?

Hoe werkt de Vergeetcurve?

Ebbinghaus was de ontdekker van de vergeetcurve (1885). Hij ontdekte dat nieuw aangeleerde dingen eerst goed onthouden konden worden, maar hoe verder in de tijd, hoe minder het geleerde gereproduceerd kon worden. Tevens ontdekte hij dat deze curve uiteindelijk afvlakte tot een constante.

Hoeveel procent van wat je leert vergeet je binnen 24 uur?

Om beter te onthouden moet je weten dat je een kortetermijngeheugen en een langetermijngeheugen hebt. Wanneer je nu gaat blokken, dan zul je binnen 24 uur zo’n 70 tot 80% van wat je geleerd hebt weer vergeten. Binnen een maand tijd is dat zelfs 97 tot 98%.

Hoe snel vergeet je wat je geleerd hebt?

Herman Ebbinghaus ontdekte het volgende: In de eerste twintig minuten nadat je hebt geleerd, vergeet je relatief gezien het meest. In het eerste uur nadat je iets hebt geleerd, vergeet je ongeveer de helft. Na ongeveer een dag neemt hetgeen je vergeet af.

Hoeveel procent vergeet je?

Daarna vlakt het tempo waarin je dingen vergeet af. Ebbinghaus concludeerde uit zijn experimenten dat als je echt iets nieuws leert, dus zonder voorkennis, en je ook niets extra’s doet om het te onthouden, je 56 procent van het geleerde binnen een uur vergeet! Na een dag is dat 66 procent en na 6 dagen 75 procent.

Hoeveel procent onthoud je?

Lester verwijst in zijn artikel naar de Amerikaanse psycholoog Jerome Bruner; die ‘onderzoek citeert waaruit blijkt dat mensen slechts tien procent onthouden van wat ze horen, dertig procent van wat ze lezen en ongeveer tachtig procent van wat ze zien en doen.

Hoeveel procent onthoud je van lezen?

Van wat ze lezen 20%, van wat ze doen 50% en van wat ze zelf ontdekken 100% We hoeven niet over deze cijfers in discussie te gaan om te begrijpen dat zoiets geen argumentatie is voor een ander type onderwijs (niet lezen, niet luisteren, maar zelf doen en zelf ontdekken).