Hoe weet je of je Oestrogeendominantie hebt?
Oestrogeendominantie kan een rol spelen bij allerlei vrouwelijke hormoonklachten zoals:
- pijnlijke borsten.
- vetopslag op de benen.
- endometriose.
- PMS.
- cysten in borsten (mastopathie, mastodynie)
- hevige menstruaties en bloedverlies na menopauze.
- hormonale migraine.
- cysten in eierstokken.
Waarom daalt oestrogeen?
Samen met progesteron voorkomt het hormoon dat er nieuwe eicellen rijpen. Vindt er geen bevruchting plaats, dan gaan de eicel en het gele lichaam ten gronde, daalt het oestrogeen en progesteron in je bloed, en wordt het opgebouwde baarmoederslijmvlies weer afgebroken en afgestoten.
Heb ik teveel progesteron?
Een deel van de lichamelijke klachten zijn een gevolg van toename aan progesteron, zoals vocht vasthouden, gespannen borsten en een opgezette buik. Ook zijn de hersenen van vrouwen met PMS vaak gevoeliger voor progesteron en voor stoffen die op progesteron lijken en die bijvoorbeeld in de pil zitten.
Wat zijn de symptomen van een hoog oestrogeengehalte?
Wat zijn de symptomen van een hoog oestrogeengehalte? 1 Stemmingswisselingen 2 Gewichtstoename 3 Haaruitval 4 Koude handen en voeten 5 Vermoeidheid of een verminderde energie. 6 Slaapproblemen.
Is oestrogeen de oorzaak van overgewicht?
Daarnaast worden hoge niveaus van oestrogeen geconstateerd bij vrouwen die extreem overgewicht hebben. Een lage oestrogeenspiegel kan ertoe leiden dat een vrouw sneller botmassa zal verliezen en dat verhoogt de kans op het ontwikkelen van osteoporose. Laag oestrogeen kan ook de oorzaak zijn van slaapstoornissen zoals slapeloosheid.
Wanneer dalen de oestrogeen niveaus tijdens de menopauze?
Jazeker, oestrogeen niveaus dalen tijdens de menopauze. Dit is een natuurlijke overgang voor alle vrouwen tussen de leeftijd van 40 en 55. De daling van oestrogeen kan plotseling gebeuren bij jongere vrouwen van wie de eierstokken zijn verwijderd, dit leidt tot de zogenaamde chirurgische menopauze .