Inhoudsopgave
- 1 Hoe weet ik of ik hypoglykemie heb?
- 2 Wat te doen bij een hyperglykemie?
- 3 Hoe herken ik een hypo of hyper?
- 4 Hoe kan een hypoglykemie ontstaan?
- 5 Welk symptoom kan zowel een vroeg teken zijn van een hypo als van een hyperglykemie?
- 6 Wat voel je bij een hyper?
- 7 Wat kun je doen om een hypo te voorkomen?
Hoe weet ik of ik hypoglykemie heb?
Een van de eerste verschijnselen is een hongergevoel. Soms heeft u al iets gegeten voor u in de gaten heeft dat er een hypo dreigt. Andere vroege symptomen kunnen zijn: zweten, beven, bleekheid, wazig zien, hartkloppingen en prikkelbaarheid.
Wat te doen bij een hyperglykemie?
Wat kunt u zelf doen?
- Drink veel water.
- Controleer regelmatig zelf uw bloedsuiker.
- Gebruikt u insuline, spuit de insuline dan in volgens aanpassingsschema.
- Gebruikt u medicatie, neem dan bij continu stijgende bloedsuikers contact op met de huisarts.
Wat is een reactieve hypoglycemie?
Reactieve hypoglykemie ontstaat wanneer de alvleesklier te lang en te veel insuline aanmaakt na een maaltijd. Doordat de alvleesklier te veel insuline produceert, daalt de bloedsuikerspiegel. Dat kan klachten geven die lijken op de symptomen van een hypo (hypoglykemie). Gemiddeld gebeurt dit een paar uur na het eten.
Welke verschijnselen kunnen bij hypoglykemie optreden?
Verschijnselen van hypoglycemie
- zweten.
- beven.
- plotse hevige honger.
- geeuwen.
- troebel zicht.
- hoofdpijn.
- hartkloppingen.
- Wisselend humeur.
Hoe herken ik een hypo of hyper?
Ten eerste is het belangrijk om te weten dat het bij een onbekend slachtoffer erg lastig kan zijn om vast te stellen of zij een hypo of een hyper hebben. Bij familie of kennissen is dit vaak eenvoudiger vast te stellen. Als de bloedsuikerspiegel onder de 4 mmol/l komt, is er sprake van een hypoglycemie, kortweg hypo.
Hoe kan een hypoglykemie ontstaan?
Zo kan een hypo ontstaan als u, in combinatie met insuline, te weinig koolhydraten heeft gegeten, als u meer inspanning heeft verricht dan u had verwacht of na fors alcohol gebruik. Het kan ook zijn dat u flink bent afgevallen zonder dat de dosis van uw medicatie tijdig is verlaagd.
Wat is de oorzaak van hypoglykemie?
Vaak is hypoglykemie een gevolg van diabetes mellitus. Hypoglykemie kan meerdere oorzaken hebben, zoals een teveel aan insuline, te weinig voedsel, zwangerschap en medicijngebruik. Symptomen van hypoglykemie zijn onder andere zweten, nerveusheid, beven en verstoord zicht.
Kun je ook een hypo krijgen zonder diabetes?
Ook mensen zonder diabetes kunnen bloedglucosewaardes onder de 3,9 mmol/l, maar hun lichaam is in staat dit zelf op te lossen. Een hypo kan ontstaan doordat je te weinig eet, te veel actieve insuline in je lichaam hebt of te lang een lichamelijke inspanning levert zonder genoeg koolhydraten binnen te krijgen.
Welk symptoom kan zowel een vroeg teken zijn van een hypo als van een hyperglykemie?
In beide gevallen voelt de zorgvrager zich niet fijn. Bij een hypo kan iemand last hebben van onder andere zweten, beven, bleekheid en/of duizeligheid. Bij een hyper kan iemand veel plassen, dorst en een droge tong hebben. Zowel een sterke hypo of hyper kunnen leiden tot bewustzijnsverlies.
Wat voel je bij een hyper?
U heeft een hyper als uw bloedsuiker hoger is dan 10mmol/l. Dit kunt dan last krijgen van klachten zoals: U moet veel plassen en dorst. U voelt zich vermoeid en zwak.
Waar herken je een hyper aan?
Als je bloedsuiker boven de 10 mmol/l komt, heb je een hyper. Dat merk je aan: veel plassen. veel dorst hebben en houden.
Hoe kan een hyperglykemie ontstaan?
Hoe ontstaat een hyperglycemie? Bij een hyperglycemie is er een probleem met de glucosehuishouding. Er is een gebrek aan insuline of de aanwezige insuline kan niet effectief werken, waardoor de glucose zich gaat ophopen in het bloed en er een hoge bloedsuikerwaarde ontstaat.
Wat kun je doen om een hypo te voorkomen?
Tips om hypo’s te voorkomen
- Controleer regelmatig je bloedglucosewaarde.
- Eet genoeg en op het juiste moment.
- Neem tussendoortjes.
- Als je gaat sporten neem eet dan iets extra’s of neem minder insuline.
- Pas op met alcohol en let op de gevolgen van alcoholconsumptie.
- Let op de wisselwerking met eventuele andere medicijnen.