Inhoudsopgave
Hoe snel diarree na antibiotica?
Diarree is een bekende bijwerking van antibioticatherapie. Bij 5-30% van de patiënten die worden behandeld met antibiotica treedt diarree op hetzij meteen in het begin, hetzij tot wel twee maanden na stoppen met de therapie.
Waarom diarree bij antibiotica?
Een van de oorzaken van een verstoorde darmflora is door het gebruik van (breed spectrum) antibiotica. Antibiotica worden voorgeschreven bij infecties en zijn er om bacteriën te doden. Er zijn antibioticum kuren die heel specifiek werken tegen bepaalde bacteriën.
Wanneer ontstaat antibiotica-geassocieerde diarree?
Antibiotica-geassocieerde diarree ontstaat wanneer antibacteriële geneesmiddelen (antibiotica) het evenwicht van goede en slechte bacteriën in je maag-darmkanaal verstoren. Dan kan er bijvoorbeeld een overgroei van de schadelijke Clostridium difficile bacterie ontstaan, waardoor klachten ontstaan.
Wat is een antibioticumkuur?
Het antibioticum doodt een groot deel van de bacteriën of remt ze in hun groei, tot het lichaam weer voldoende weerstand heeft om zelf de resterende bacteriën uit te schakelen. Je arts kan beoordelen of bacteriën de oorzaak zijn van de infectie en of er een antibioticumkuur nodig is.
Wat is diarree door antibiotica?
Diarree door antibiotica. Diarree tijdens een antibiotische kuur of tot enkele weken daarna. Buikkrampen. Koorts. Antibiotica, vooral clindamycine, ampicilline, de cephalosporinen en de glycosiden (streptomycine en kanamycine) kunnen indirect een ontstekingsreactie in de darmen veroorzaken met als gevolg daarvan diarree.
Kan het gebruik van antibiotica bijwerkingen geven?
Het gebruik van antibiotica kan bijwerkingen geven, bijvoorbeeld diarree. Dit gebeurt vooral bij herhaaldelijk of langdurig gebruik van hetzelfde type antibioticum. Ook worden bacteriën resistent als iemand niet op de juiste tijdstippen het antibioticum inneemt.