Hoe plant je katoen?

Hoe plant je katoen?

Allereerst worden de zaden in de omgeploegde aarde aangebracht. Deze zullen door kunstmatige besproeiing ontkiemen en boven de aarde uitkomen. Al snel worden de planten bewerkt met onkruidbestrijdingsmiddelen. Dit gebeurt omdat de katoenplant erg gevoelig is voor plaagdieren.

Hoe maak je een katoenen T shirt?

– In de kledingfabriek knippen snijmachines de lappen katoen in een ‘lijf’ en mouwen. Naaisters en naaiers zetten het T-shirt met een naaimachine in elkaar. We laten er een heleboel tegelijk maken in de fabriek. Want hoe meer je er tegelijkertijd maakt, hoe lager de prijs.

Kan katoen groeien in Nederland?

In totaal zijn er meer dan 290 verschillende soorten katoenplanten, waarvan er maar enkele geschikt zijn voor het maken van katoenproducten. De katoenplant groeit van nature niet in Nederland of überhaupt in het noorden van Europa. De plant kan namelijk niet goed tegen vorst en heeft veel zon nodig.

Waar wordt katoen geplukt?

Wereldwijde productie

Topproducenten van katoen 2018
Land Productie (ton)
Brazilië 4.956.044
Pakistan 4.828.439
Turkije 2.570.000

Waar wordt het meeste katoen verbouwd?

De grootste katoenproducenten ter wereld zijn India, China, de Verenigde Staten, Brazilië, Pakistan en Oezbekistan. Samen zijn ze goed voor 70 procent van de totale teelt (zie tabel onder artikel). Ook in grote delen van West-Afrika wordt katoen verbouwd.

Waar komt het beste katoen vandaan?

Waar groeit katoen het best?

De katoenplant houdt van zon en wordt met name verbouwd in landen als China en India, maar ook in delen van de Verenigde Staten en Europa wordt katoen geproduceerd. Over het algemeen heeft de katoenplant een voorkeur voor een (sub)tropisch klimaat, maar kan zich ook aanpassen aan een wat droger klimaat.

Hoe wordt katoen geverfd?

Bij de veredeling van de biologische katoen en de productie van kleding daarvan worden geen schadelijke chemicaliën gebruikt. Als er wordt gebleekt gebeurt dit met waterstofperoxide. Bij het verven worden milieuvriendelijkere synthetische of natuurlijke verfstoffen gebruikt.