Hoe ontstaan aardbevingen en wat zijn de gevolgen?

Hoe ontstaan aardbevingen en wat zijn de gevolgen?

Aardbevingen treden op wanneer het gesteente ondergronds aan een spanning wordt blootgesteld die het niet kan verdragen. Het gevolg is dat het gesteente scheurt, waardoor de opgehoopte druk vanuit het breukpunt wegvloeit en aardbevingen ontstaan.

Waar komen aardbevingen in Nederland voor en waarom juist daar?

Roermond is een plaats waar vaak aardbevingen voorkomen. Dit komt omdat Roermond bij de Peelrandbreuk ligt. De zwaarste aardbeving in Nederland was bij Roermond in 1992: een magnitude van 5.4 op de schaal van Richter. Deze schaal geeft aan hoe zwaar een beving is.

Wanneer treden aardbevingen op?

Aardbevingen treden op wanneer het gesteente ondergronds aan een spanning wordt blootgesteld die het niet kan verdragen. Het gevolg is dat het gesteente scheurt, waardoor de opgehoopte druk vanuit het breukpunt wegvloeit en aardbevingen ontstaan. 2.

Waar worden aardbevingen geregistreerd?

Aardbevingen worden in Nederland geregistreerd en bestudeerd door de afdeling Seismologie van het KNMI. Seismologisch onderzoek houdt zich bezig met de oorsprong en de voortplanting van seismische golven in de aarde en richt zich dus op de werking van breuken.

Wat is een aardbeving?

Dit zijn dan ook aardbevingen met vaak erge gevolgen, zoals schade aan gebouwen of doden. Er kan schade ontstaan aan gebouwen en andere infrastructuur. Dit kost erg veel geld. Dit is natuurlijk erg vervelend. Vooral ook omdat niemand verantwoordelijk is voor de schade. Hiernaast is het ook erg vervelend voor de mensen waarvan de gebouwen zijn.

Wat is de sterkte van een aardbeving?

De sterkte van een aardbeving wordt uitgedrukt in magnitude en intensiteit. De magnitude geeft de sterkte van de aardbevingsbron aan. De intensiteit geeft de effecten aan van een beving op een bepaalde plaats aan het aardoppervlak. Een aardbeving heeft dus slechts één magnitude, maar vele intensiteiten.