Hoe notariele akte opvragen?

Hoe notariële akte opvragen?

Wil je een kopie van een notariële akte opvragen? Dan kan dat nu eenvoudig via de Notariële Aktenbank (NABAN). De akten die je bij de notaris tekent, worden in deze uitermate beveiligde notariële databank bewaard. Personen die niet persoonlijk bij de akte betrokken zijn (de zogenaamde “derden”), hebben geen toegang.

Wat moet er in een notariële akte?

Van een notariële akte staat vast dat het document:

  • echt is;
  • een vaste datum heeft;
  • gelezen, begrepen en ondertekend is door de betrokkenen (niet meer is gewijzigd na ondertekening).

Waar worden notariele aktes bewaard?

De notaris is verplicht de akten te bewaren voor een termijn van 20 jaar. Na 20 jaar mogen de akten worden overbracht naar het Rijksarchief. Dit is een landelijk archief. Uiteraard blijft de notaris eigenaar van de akte.

Wat is het doel van de notariële akte?

Notariële akten hebben een bijzondere betekenis: Na ondertekening door de notaris staat de datum van de akte tegenover iedereen vast. En iedereen kan erop vertrouwen dat de akte is ondertekend door degenen die als ondertekenaars zijn vermeld.

Waar moet een akte aan voldoen?

– de akte heeft een vaste dagtekening; – de akte voldoet aan de wettelijke vereisten; – de notaris heeft de wilsbekwaamheid en identiteit van de partijen vastgesteld. Kortom, de notariële akte biedt meer rechtszekerheid!

Kun je een erfenis inzien?

U kunt het boedelregister kosteloos inzien. Dit doet u bij de rechtbank van de laatste woonplaats van de overledene. Uw verzoek om inzage moet betrekking hebben op een bepaalde erfenis.

Wie tekent verklaring van erfrecht?

Het is niet vereist dat de erfgenamen allemaal bij de notaris komen voor het ondertekenen van de verklaring van erfrecht. De erfgenamen moeten zich wel legitimeren met een geldig ID bewijs. Dat kan bij de notaris of de gemeente. Daar zetten ze dan de handtekening onder de aanvaarding van de erfenis.

Hoe lang worden notariele akten bewaard?

De notaris is een onpartijdige deskundige die de belangen van alle betrokkenen behartigt bij het opstellen van een notariële akte. De akte blijft eeuwig bewaard. Als de notaris stopt, dan wordt zijn protocol (dossier met akten) overgenomen door een andere notaris (zijn opvolger).