Hoe maak je een Merkverhaal?

Hoe maak je een Merkverhaal?

Een merkverhaal is een korte strategische tekst waarin staat wie of wat jij (als merk, bedrijf of persoon) bent en wat je doet. Het verhaal begint bij het moment dat je bedrijf oprichtte, vertelt de geschiedenis van je bedrijf en geeft inzicht in je missie, visie, doel, waarden en waarom.

Hoe storytelling schrijven?

Bij brand storytelling maak je gebruik van de vertelkunst om de essentie van je merk vorm te geven en over te brengen. Het is een combinatie van feiten (wie, wat en wanneer) en emoties (waarom) en deze combinatie laat mensen weten waar jouw merk over gaat en waarom dat voor hen interessant is.

Wat doen verhalen met mensen?

Een verhaal kan mensen verbinden Oxytocine speelt een rol bij empathie en sociale binding. Het zorgt ervoor dat we anderen willen helpen. Uit onderzoek blijkt dat een overtuigend verhaal de afgifte van oxytocine verhoogt en via deze weg onze motivatie en ons gedrag beïnvloedt. Maar het is niet alleen dit stofje.

Een merkverhaal, ook wel brand story of corporate story genoemd, is het verhaal van jouw merk. Het beschrijft de kern van waarom je doet wat je doet. Op zo’n manier in woorden gevat dat het echt binnenkomt bij mensen. Je leest het al; een goed merkverhaal is veel meer dan ‘een leuk verhaaltje voor op je website’.

Hoe word je een storyteller?

Om een goed storyteller te worden, moeten merken gaan denken en handelen als uitgever. Dit doen ze door verhalen met relevante inhoud over de bühne te krijgen. Want inhoud maakt het verschil tussen zendergericht en inspirerend, en tussen oppervlakkig en solide.

Wat is een goed Veranderverhaal?

Een goed veranderverhaal geeft precies en samenhangend antwoord op elk van die vragen. Kort gezegd gaat het over de weg naar een nog onbekende toekomst. Tegelijk is er al wel een beeld van die toekomst, net als van de reden om de huidige werkelijkheid te moeten of willen verlaten, dan wel om die te verrijken.

Wat is een Veranderverhaal?

Het veranderverhaal dient als basis voor alle middelen en tools die worden ingezet en zorgt er zo voor dat er één consistent verhaal wordt verteld over de verandering. Je maakt het veranderverhaal altijd samen met de veranderaars.