Hoe kunnen burgers meedenken met de overheid?

Hoe kunnen burgers meedenken met de overheid?

Zo hebben vrijwilligers soms te maken met omslachtige aanvragen voor subsidies. De overheid ondersteunt burgers via verschillende platforms en organisaties, zoals: ProDemos, het Huis voor democratie en rechtsstaat. ProDemos wil mensen meer betrekken bij thema’s als de democratie, de samenleving en de politiek.

Waarom is het belangrijk dat burgers participeren in het kader van preventie?

iedereen draagt op zijn eigen manier een steentje bij aan een positief klimaat waarin kinderen opgroeien. Een participatieve aanpak schept kansen voor burgers om in actie te komen voor kinderen en jongeren. Participatie gaat immers verder dan inspraak. Participatie bevat een actieve component, burgers kunnen iets doén.

Wat valt onder burgerparticipatie?

Bij burgerparticipatie gaat het om het betrekken van en de betrokkenheid van burgers bij overheidsbeleid. Maar ook om het nemen van initiatieven, het inspelen op ideeën en denkkracht van inwoners door burgerinitiatieven te faciliteren. In het verlengde daarvan ligt het begrip cliëntenparticipatie.

Is burgerparticipatie verplicht?

Alle bestuursorganen in Nederland – dus ook gemeentebesturen – zijn verplicht bij het nemen van besluiten belanghebbenden te betrekken. Dit ‘recht op burgerparticipatie’ ligt vast in de Grondwet, de Kieswet, de Algemene wet bestuursrecht en de Gemeente- en Provinciewet.

Wat doet de overheid voor de burgers?

De overheid is van iedereen, voor iedereen, altijd, overal. Van geboorte-aangifte tot de wet op de lijkbezorging, van het stimuleren van theaterbezoek tot het bestrijden van de zware misdaad. Op tal van terreinen neemt de overheid maatregelen, vaardigt wetten uit, ziet toe op naleving.

Waarom moeten we participeren?

Waarom is burgerparticipatie belangrijk? Door samen te werken met mensen uit de wijk, kunt u het gezondheidsbeleid beter laten aansluiten op hun behoeften en ervaringen. Het draagvlak voor besluiten en beleid wordt groter. Direct contact tussen overheid en burger kan bovendien het wederzijds vertrouwen vergroten.

Wat zijn collectieve vormen van participatie?

Betrokkenheid bij de publieke zaak kan zich uiten in allerlei vormen van (maatschappelijke) participatie, zoals vrijwilligerswerk, informele hulp en collectieve actie aan de ene kant, en in (politieke) betrokkenheid bij het bestuur en politiek aan de andere kant.

Waarom participatie Omgevingswet?

De Omgevingswet stimuleert vroegtijdige participatie. Daarmee kunnen overheden namelijk op tijd belangen, meningen en creativiteit op tafel krijgen. De wet zegt over participatie: het in een vroegtijdig stadium betrekken van belanghebbenden […]

Waarom van verzorgingsstaat naar Participatiesamenleving?

Het is onmiskenbaar dat mensen in onze huidige netwerk- en informatiesamenleving mondiger en zelfstandiger zijn dan vroeger. Gecombineerd met de noodzaak om het tekort van de overheid terug te dringen, leidt dit ertoe dat de klassieke verzorgingsstaat langzaam maar zeker verandert in een participatiesamenleving.