Hoe houden olifanten zichzelf koel?

Hoe houden olifanten zichzelf koel?

Wapperen met de oren Als olifanten het warm hebben, stroomt er extra veel bloed naar hun oren. Ook maken ze hun oren nat. Door te wapperen creëren ze een windje en koelt het bloed in de oren van de olifanten af. Zo raken verhitte olifanten wat van hun warmte kwijt.

Hoe verdedigt de olifant zich?

Wanneer er gevaar dreigt werken de olifanten samen om zich te verdedigen. Kuddeleden zullen een aangevallen olifant wegslepen om haar te redden. Ook kunnen ze snel vluchten. Olifanten kunnen wel 48 kilometer per uur rennen.

Waarom leven olifanten in kuddes?

De olifant hoort namelijk bij de intelligentste dieren, samen met de dolfijn en de mensaap. Olifanten lijken meer op mensen dan je denkt. Ze zijn sociaal; ze leven in groepen, treuren om hun doden en kunnen met elkaar communiceren.

Hoe koelen warmbloedige dieren af?

Maar ze hebben ook nog een andere handige manier om af te koelen. Olifanten hebben hele grote oren. Daar lopen bloedvaten doorheen. En als ze met die oren flink gaan wapperen, koelen ze dus hun bloed af en worden ze dus lekker koel.

Hoe beweegt een olifant?

Een slurf bestaat uit tienduizenden spiertjes, waardoor hij erg makkelijk te bewegen is en erg krachtig is. Een olifant kan er een boomstam mee optillen, maar ook een muntstuk. Wat is nu eigenlijk een slurf?

Hoe communiceren olifanten met elkaar?

Een groot gedeelte van de communicatie gebeurt op een non-verbaal wijze. Olifanten gebruiken hiervoor grotendeels hun slurf, poten en oren om een boodschap over te brengen. De boodschap kan bestaan uit belangrijke informatie voor de kudde. Hiernaast kan het zelfs een expressie zijn van verschillende emoties.

Waarom duwen olifanten elkaar?

Ze troosten hem met hun slurf en raken hem aan. Als hij dood is, proberen ze hem vaak weer overeind te duwen. Olifanten bedekken hun doden met aarde en bladeren. Als ze het skelet van een olifant zien, zullen ze daar altijd even bij blijven stilstaan.