Inhoudsopgave
Hoe heet faalangst?
Faalangst of atychifobie is de angst om te falen, tekort te schieten of om aan bepaalde verwachtingen van jezelf of anderen niet te kunnen voldoen.
Wat zijn symptomen van faalangst?
Kenmerken van faalangst
- Piekergedachten;
- Negatief zelfbeeld;
- Weinig zelfvertrouwen;
- Moeite met het aanvaarden van een compliment;
- Mindsetproblemen;
- Te hoge eisen stellen aan zichzelf.
Hoe uit faalangst zich?
Bij faalangst ben je bang om niet goed genoeg te presteren. Je bent perfectionistisch en veeleisend naar jezelf. Door deze grote angst ga je soms juist onder je niveau presteren. Je hebt een negatief zelfbeeld en door gebrekkige eigenwaarde kun je terechtkomen in een negatieve, neerwaartse spiraal.
Wat is een faalangstexamen?
Of ben je te zenuwachtig om te laten zien wat je kunt tijdens het praktijkexamen auto? Dan kun je bij het CBR een faalangstexamen doen. Je krijgt een examinator die is getraind om mensen met faalangst te helpen. Hij of zij neemt meer tijd om je op je gemak te stellen en tijdens de rit kan je om een time-out vragen.
Is faalangst genetisch bepaald?
Faalangst kan veel oorzaken hebben. Hoewel faalangst waarschijnlijk ook erfelijk is, kunnen kinderen faalangst ontwikkelen door onzekerheid, een reeks vervelende gebeurtenissen op school of problemen thuis. Ook een stoornis als dyslexie kan een aanleiding zijn om faalangstig te worden.
Wat is de oorzaak van faalangst?
Als kinderen veel negatieve ervaringen opdoen, bijvoorbeeld op school, dan is de kans dat ze faalangst ontwikkelen groter. Kinderen met dyslexie hebben bijvoorbeeld vaker faalangst. Ook kinderen die van nature onzeker zijn, hebben meer kans op het ontwikkelen van faalangst.
Hoe kan je faalangst overwinnen?
Onderstaande tips zijn een goed startpunt om jouw faalangst aan te pakken.
- Besef dat fouten maken normaal is. Iedereen maakt weleens fouten en je mag fouten maken op je werk of in het leven.
- Bereid je goed voor.
- Pak uitstelgedrag aan.
- Onderschat of overschat jezelf niet.
- Doe wat je graag doet.