Hoe de mens een batterij werd en de economie ons tot opladen dwingt?

Hoe de mens een batterij werd en de economie ons tot opladen dwingt?

In de eenentwintigste eeuw bepaalt niet de machine, maar de oplaadbare batterij ons denken over energie. Nu rode, knipperende batterijsymbooltjes op telefoons, tablets en laptops ons geregeld in paniek naar opladers doen grijpen en Tesla Motors.

Hoeveel batterijen worden er gerecycled?

Nee, de meeste batterijen worden niet gerecycled. Van de verkochte batterijen wordt jaarlijks slechts 42% gescheiden ingezameld voor recycling. Na sortering wordt dit nog minder. Wij berekenden een aandeel van 32% (zie hierboven).

Hoe wordt een batterij gerecycled?

De gesorteerde batterijen gaan naar verschillende recyclers in Europa. Zij verpulveren de batterijen waarna ze in een vacuüm-oven gaan op 850 graden Celsius. Zo winnen we grondstoffen terug uit de batterijen. Met deze grondstoffen kunnen we nieuwe producten maken, zoals een pan, fiets of kaasschaaf.

Waarom moeten juist batterijen gerecycled worden?

Batterijen zijn te recyclen en de grondstoffen waarmee ze worden gemaakt kunnen nog veranderen. Dit betekent dat ze gestaag duurzamer kunnen worden en er steeds minder grondstoffen uit kwetsbare natuur hoeven te worden gewonnen.

Hoe worden batterijen vernietigd?

Eerst moet de batterij worden vermalen, om het materiaal vervolgens te smelten of op te lossen in zuur. Het maken van dat zuur of het verhitten van de batterij kost veel energie én vernietigt de microstructuur van de lithiumdeeltjes.

Waarom geen statiegeld op batterijen?

Bartels legt uit: “Fabrikanten moeten er bij het factureren rekening mee houden. Statiegeld is lastig, omdat het merkgebonden is. Een klant kan batterijen van merk x niet bij de winkelier inleveren als die handelaar dat merk niet verkoopt. Bij bierflesjes ligt dat anders.

Kan je lithium recyclen?

Om de grondstoffen van lithium-ion-accu’s te kunnen recyclen, moeten ze bij een inleverlocatie worden afgegeven. Recyclebedrijven bieden speciale kunststof bakken aan waarin u oude accu’s opslaat, die u vervolgens naar de recycling brengt – of u kunt de bakken laten ophalen zodra ze vol zijn.

Wat gebeurt er met kapotte accu’s?

Autofabrikanten kunnen het recyclen zelf doen of laten verzorgen door ARN (Auto Recycling Nederland). Na inname van de accu wordt gekeken of hij kan worden hergebruikt of moet worden gerecycled. Bij aanschaf van een elektrische auto wordt in Nederland een recyclingsbijdrage gevraagd.

Waarom zijn batterijen niet zo milieuvriendelijk?

Wanneer batterijen niet worden ingezameld en gerecycled, belanden ze als restafval in de prullenbak of op straat. Dit zwerfafval wordt vaak verbrandt, en het verbranden van batterijen heeft desastreuze gevolgen voor het milieu vanwege de giftige stoffen die erin zitten, zoals lood en mangaan.