Inhoudsopgave
Hoe bestrijd je koolvlieg?
Wat kan je doen?
- Dek meteen na het planten de kolen af met een insectengaas, zeker tijdens de legperiode in april en mei.
- Water geven bij droogte ontmoedigt de wijfjesvliegen om haar eitjes af te zetten.
- Een koolkraag leggen rond elke plant.
Hoe koolplanten beschermen?
De beste preventieve maatregelen zijn de mechanische, die de eiafzet dicht bij de plant verhinderen. De made kan zich slechts enkele centimeters verplaatsen. Afdekken met vliesdoek of insectengaas is een mogelijkheid. De koolvlieg kan dan niet bij de planten en dus ook geen eitjes op de grond afzetten.
Hoe groot is de koolvlieg?
Bij voldoende regen herstellen de planten zich vaak omdat ze dan nieuwe wortels kunnen vormen. De koolvlieg is 4-7 mm lang en licht tot donkergrijs van kleur. De eieren zijn ongeveer 1 mm lang en wit tot roomachtig. De larven (maden) zijn in volgroeide toestand 7-10 mm lang en zien er glimmend wit uit.
Welke plant tegen koolvlieg?
Natuurlijke bestrijding
Tegen: | |
---|---|
koolwitjes | – Zaai hysop vlak bij kool. |
koolvlieg | – Doe koolkragen om of steek stukjes rabarber om koolplanten. |
wortelvlieg | – Plant uien/sjalotten/prei/bieslook/afrikaantjes bij worteltjes of strooi fijngesneden bieslook of stinkende kamille (Anthemis cotula) op de worteltjes. |
Wat doet de koolvlieg?
Op radijs en rammenas veroorzaakt de koolvlieg wormstekigheid: verkleurde vraatgangen aan de oppervlakte van de knollen. Bij spruitkool kan ook de 3e generatie schade aanrichten: de vlieg zet haar larven hier ook af tussen de buitenste losse bladeren van de jonge spruitjes.
Hoe insectengaas gebruiken?
Het insectengaas kan best 60 cm van de grond blijven. Leg het gaas liever niet los over het gewas (minder effectief en te zwaar). Maak aan de zijkanten een gleuf van een 5-tal cm diep (met een hak of spade), leg het gaas met de uiteinden erin en leg het vast met de aarde uit de gleuf.
Hoe ziet koolvlieg eruit?
De koolvlieg (Delia brassicae) is een kleine vlieg van ongeveer 4-7 mm lang. De witte eieren zijn ongeveer 1 mm lang. De larven kunnen tot 1 cm lang worden. Ze zijn geelwit van kleur en hebben geen pootjes.
Hoelang is de wortelvlieg actief?
Bij de vroeg gezaaide peen (zonder plastic) kan de eerste aantasting van de peen door de wortelvlieg reeds half mei worden verwacht. De wortelvlieg kan vanaf eind april tot in november in het veld aanwezig zijn. Dit houdt in, dat in deze periode steeds eieren van de wortelvlieg in de peenvelden kunnen worden afgezet.