Inhoudsopgave
Hoe bereken je lichtbreking?
De formule is sin i / sin r = nr/ni. Als je de brekingshoek uit wil rekenen krijg je sin r = sin i *ni/nr. Je deelt dus door de brekingsindex van glas. Als je het zo uitrekent kom je bij een brekingsindex van 1.5 en een invalshoek van 54 graden met de normaal op een brekingshoek van 32,6 graden.
Waar komt lichtbreking voor?
Dit verschijnsel, lichtbreking, kan alleen voorkomen bij doorzichtige stoffen, zoals glas, water, etc. dit komt omdat bij een troebele stof het licht weerkaatst of geabsorbeerd wordt. Ook de vorm van de andere stof heeft invloed op de breking van het licht. Neem bijvoorbeeld een vergrootglas.
Hoe reken je met de brekingsindex?
Als de lichtstraal nu van gewoon glas naar lucht gaat (van B naar A) geldt: Nglas→lucht = 1/ Nlucht→glas = 1/1,51= 0,66. Je kunt dus de brekingsindex van de stof naar lucht uitrekenen met het omgekeerde van de brekingsindex van lucht naar die stof. Dus: NB→A= 1/NA→B.
Hoe hoger de brekingsindex?
De verandering in richting wordt bepaald door de brekingsindex (soms ook optische dichtheid genoemd) van de twee media (hoe groter het verschil des te groter de breking) en door de invalshoek waaronder de bundel het grensvlak treft (hoe groter de hoek des te groter de breking).
Hoe groter de brekingsindex?
Hoe groter de brekingsindex is, des te sterker het licht wordt gebroken. De brekingsindex van een stof is altijd groter dan 1 (één) en meestal kleiner dan 2 (twee). Opvallend is de sterke lichtbreking bij diamant. Licht gedraagt zich (bijna) gelijk in lucht en vacuüm.
Wat is een natuurwet?
Natuurwetten worden ook wel wetenschappelijke wetten genoemd en zijn wetmatigheden die altijd gelden en nooit veranderen. Zo valt een appel nooit omhoog, maar altijd naar de grond en draait de aarde altijd om de zon. Kortom: iets wordt een wet genoemd als het verschijnsel universeel en onveranderlijk is.
Wat is de brekingsindex?
De mate waarin licht wordt gebroken, uitgedrukt in een verhoudingsgetal. In de meteorologie de mate van breking van het zonlicht. Het zonlicht is wit licht en is dus opgebouwd uit alle kleuren.