Hoe begint een uiteenzetting?

Hoe begint een uiteenzetting?

In een uiteenzetting met deze structuur wordt een onderzoek gedaan. Je begint door in de inleiding het onderwerp van het onderzoek te vermelden (wat heb je precies onderzocht?). Vervolgens zet je in de kern de resultaten uiteen en licht je deze toe. Pas in het slot trek je je conclusie.

Waar moet een uiteenzetting aan voldoen?

In een uiteenzetting noem je in de inleiding duidelijk het onderwerp van de tekst. Omdat je de lezer wil informeren, zul je het onderwerp ondubbelzinnig en duidelijk moeten maken. ‘Een computer uit de Aspire-lijn’ is een voorbeeld hoe het niet moet.

Welke Tekststructuur hoort bij een uiteenzetting?

In de inleiding introduceer je je onderwerp, in het middenstuk werk je dat uit en in het slot kom je met een samenvatting of conclusie. Veel gebruikte tekststructuren vooreen uiteenzetting zijn de verklaringstructuur, de verleden/heden/toekomststructuur en de vraag – antwoordstructuur.

Hoe schrijf je een goede inleiding voor een beschouwing?

De inleiding Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden door het onderwerp te betrekken op de actualiteit, of juist op de historie, door een anekdote te vertellen of door de lezer een vraag te stellen. Natuurlijk kun je zelf ook iets bedenken, als het er maar voor zorgt dat de interesse van de lezer gewekt is.

Wat houdt een uiteenzetting in?

Een uiteenzetting is een objectieve informatieve tekst, die tot doel heeft om de lezer over een bepaald onderwerp te informeren en daarbij uitleg te verschaffen. Net als iedere tekst is een uiteenzetting opgebouwd uit een inleiding, middenstuk en slot.

Hoe presenteer je een uiteenzetting?

Dit kun je bijvoorbeeld doen door het onderwerp te relateren aan het nieuws, een anekdote (eigen ervaring/verhaal) te vertellen of door de lezer een vraag te stellen. Hierna is het belangrijk om de lezer uit te leggen waar de uiteenzetting over zal gaan.

Hoe schrijf je een beschouwing voorbeeld?

De mening van de schrijver is niet belangrijk en mag er ook niet in staan, anders wordt het een betoog. De schrijver legt de lezer bepaalde standpunten voor en laat de lezer zelf beslissen wat hij of zij ervan vindt. Het doel bij een beschouwing is de lezer na te laten denken over een bepaald onderwerp.

Wat kom je tegen in een beschouwing?

Bij een beschouwing geeft de schrijver voor- en tegenargumenten bij een stelling of onderwerp, en uiteindelijk geeft hij zijn eigen mening. Deze mening kan weliswaar de mening van de lezer beïnvloeden, maar de beschouwing laat ook ruimte voor de lezer om een eigen afwijkende mening te vormen.