Inhoudsopgave
Heeft mos water nodig?
Zoals alle planten heeft mos water nodig. In tegenstelling tot de meeste planten, neemt mos water direct op uit de lucht via hun bladgroen. Ze hebben geen dikke ‘huid’, en hun blad is in het algemeen maar één of een paar cellen dik.
Kan je mos bewaren?
Je kunt gedroogd platmos heel lang op een droge plek bewaren. De kwaliteit loopt dan niet terug. Dus hou je iets over, gebruik je het gewoon later…
Waarom komen mossen steeds op vochtige plaatsen voor?
Omdat mos niet beschikt over een traditioneel wortelstelsel kan het alleen groeien op vochtige plekken, zoals vochtige boomstammen en muren. Mos groeit enkel op vochtige ondergronden, zoals dat ook het geval is bij schimmels.
Wat zijn de verschillen tussen mossen en varens?
Zowel mossen als varens zijn niet-bloeiende, zaadloze planten. Varens zijn meer ontwikkelde planten dan mossen. De grootste verschil tussen mossen en varens is dat mossen zijn niet-vasculaire planten, terwijl varens vasculaire planten zijn. Verder is het plantenlichaam van varens gedifferentieerd in echte bladeren, stengel en wortels.
Wat is de levenscyclus van mossen?
In de levenscyclus van mossen begint de haploïde gametofytfase met de spore en de daaruit groeiende voorkiem of protonema. Het protonema is bij veel mossen draadvormig. Het is vaak groen (chloronema) en leeft wat langer, maar meestal heeft het een korte levensduur.
Wat zijn mossen of bladmossen?
De mossen of bladmossen (stam Bryophyta Schimper 1836, vroeger ook wel in de rang van klasse als Musci of Bryopsida) zijn kleine, kruidachtige landplanten, die solitair tot dicht op elkaar gepakt groeien in matten of kussens op rotsen, bodem of als epifyten op de stam of bladeren van bomen.
Wat worden de ‘echte varens’ verstaan?
Onder de naam ‘varens’ worden naast de ‘echte varens’ ook de eusporangiate varens (de ‘varenachtigen’, Engels: fern allies) verstaan – waaronder de paardenstaarten, de Psilotopsida met de addertongfamilie, en de Marattiopsida, maar zonder de Lycophyta (wolfsklauwen en biesvarens), die een zustergroep zijn van de varens.