Heeft een magnetron straling?

Heeft een magnetron straling?

Een magnetron verhit het eten met ongevaarlijke elektromagnetische straling. Dit zet vochtdeeltjes in het eten in beweging en door wrijving komt warmte vrij. Deze zogenoemde microgolven zijn niet radioactief en ongevaarlijk.

Hoelang bestaat een microgolfoven?

De wetenschapper vroeg meteen een patent aan op zijn ontdekking en verfijnde het concept. In 1947 had de firma Raytheon, waarvoor Percy werkte, een eerste microgolfoven klaar: een mastodont met de afmetingen van een rijzige koelkast en een gewicht van een slordige 350 kilogram.

Waar is een magnetron van gemaakt?

Een magnetronoven is een oven met daarin een onderdeel dat microgolven produceert; dit is het eigenlijke magnetron. Dat onderdeel heeft de vorm van een vacuĂĽmbuis. Daarin worden elektronen in een magnetisch veld bewogen zodat elektromagnetische straling van een vaste frequentie ontstaat.

Wat voor straling zendt een magnetron uit?

In een magnetron zit een onderdeel dat microgolfstraling produceert. Deze golven zetten de apolaire moleculen in het eten in beweging. Dit zijn water, koolhydraten en vet moleculen. De beweging of frequentie van de moleculen wordt door de straling opgevoerd.

Hoe werd de microgolf uitgevonden?

Percy Spencer
Robert N. Hall
Magnetron/Uitvinders

Waar komt magnetron vandaan?

magnetron(oven), oven waarin voedsel snel verhit kan worden door elektromagnetische golven. Sinds het begin van de jaren tachtig. In het Engels spreekt men van een microwave oven. Het apparaat werd in 1948 ontworpen door wetenschappers, werkzaam bij het Amerikaanse bedrijf Raytheon.

Een magnetron gebruikt niet-ioniserende, radiofrequente EM-straling (RFE). Hoewel die geen elektronen uit een atoom kan losmaken, brengt die ze wel in beweging. Als dat gebeurt bij watermoleculen, bijvoorbeeld in voedsel, vibreren die, waarbij hitte wordt opgewekt. Dat zorgt voor het ‘garen’ van het voedsel.