Is NIPT gratis?
Uw bloed wordt onderzocht op infectieziekten en antistoffen tegen bloedgroepen (erytrocytenimmunisatie) (PSIE). Dit onderzoek is gratis; de NIPT. Dit is een screening op down-, edwards- en patausyndroom.
Hoe betaal je de NIPT-test?
U kunt betalen via iDEAL of creditcard. Als de betaling gelukt is, kunt u direct uw betalingsbewijs downloaden. U ontvangt ook een bevestiging met downloadlink in uw mailbox. Tenslotte gaat u naar een van deze bloedafnamelocaties (prikposten) voor bloedafname.
Wat kost een NIPT-test in Nederland?
De NIPT-test kun je vanaf 11 weken zwangerschap laten doen. De NIPT-test kost ruim € 500,-. De eigen bijdrage per test is € 175,-. Dit zijn ongeveer dezelfde kosten die zwangere vrouwen voor de combinatietest moeten betalen als er geen medische indicatie is.
Wat kun je zien met NIPT-test?
Bij de Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT) wordt er bloed afgenomen. In dat bloed zit ook een klein beetje DNA van de placenta (moederkoek). Dit DNA is bijna altijd hetzelfde als dat van jouw kind. Het laboratorium kan zo onderzoeken of er bij jouw kind een aanwijzing is voor down-, edwards- of patausyndroom.
Welke zorgverzekering vergoed NIPT-test?
De NIPT-test krijg je alleen vergoed bij een medische indicatie. In dat geval wordt de test vergoed vanuit de basisverzekering, maar wordt dit wel verrekend met het eigen risico.
Waarom geen NIPT-test?
De uitslag kan je dus – soms onterecht – bezorgd maken. Ouders mogen zelf kiezen of zij ook nevenbevindingen van de NIPT willen horen. De betrouwbaarheid van deze nevenbevindingen is laag. Daarnaast is het niet altijd duidelijk in hoeverre deze bevinding ernstig is.
Wat kost een NIPT-test in Belgie?
Sinds 1 juli 2017 wordt de NIPT terugbetaald door het RIZIV vanaf 12 weken zwangerschap. De test kost 8,68 euro als je aangesloten bent bij een Belgische ziekteverzekering. Zwangere vrouwen die niet in België verzekerd zijn, kunnen eveneens een NIPT laten uitvoeren. De kostprijs bedraagt 260 euro.