Wat doet metformine Sandoz?

Wat doet metformine Sandoz?

Metformine is een verlager van de bloedsuiker. Het behoort tot de biguaniden. Het vermindert de hoeveelheid glucose in het bloed en vermindert de eetlust. Artsen schrijven het voor bij diabetes mellitus (suikerziekte) en bij verminderde vruchtbaarheid.

Hoe vaak mag je metformine innemen?

Deze tabletten worden vaak eenmaal daags ingenomen bij de avondmaaltijd, met een maximale dosering van 2 gram per dag. Het kan ook zijn dat deze tabletten worden voorgeschreven voor tweemaal daags, bij het ontbijt en de avondmaaltijd. Als ze niet genoeg werken, wordt overgestapt naar de tabletten met directe afgifte.

Wat is de bijwerkingen van metformine?

Bijwerkingen van metformine. Bij gebruik kunnen mensen last krijgen van misselijkheid, braken, diarree, buikpijn en verlies van eetlust. Als je erg misselijk wordt van metformine, kan het helpen om het medicijn in te nemen bij de maaltijd.

Hoe verhoogt metformine het gewicht?

Metformine verhoogt niet de aanmaak van insuline. Daarom is geen risico op hypo’s (te lage bloedsuiker). Ook neemt je gewicht niet toe door metformine. Integendeel, veel mensen vallen bij gebruik van metformine een beetje af. Metformine onderdrukt de eetlust en is daarom vaak de eerste keus bij mensen met overgewicht.

Hoe verhoogt metformine de bloedsuiker?

Het medicijn metformine zorgt ervoor dat de lever minder bloedsuiker aanmaakt en verlaagt daardoor de bloedglucose in het lichaam. Daarnaast verhoogt metformine de insulinegevoeligheid van de spieren. Hierdoor kan het lichaam beter suiker opnemen en daalt de bloedsuiker.

Hoe verhoogt metformine de insulinegevoeligheid?

Het medicijn metformine zorgt ervoor dat de lever minder bloedsuiker aanmaakt. Daarnaast verhoogt metformine de insulinegevoeligheid van de spieren. Hierdoor kan je lichaam beter suiker opnemen en zal de bloedsuiker dalen. Bij gezonde mensen zorgt insuline ervoor dat suiker (glucose) uit het bloed wordt opgenomen in de cellen.