Wanneer kan men stoppen met anticonceptie?

Wanneer kan men stoppen met anticonceptie?

• In principe kan men rond de leeftijd van 52 jaar stoppen met anticonceptie. Indien u nog menstrueert, gebruikt u toch beter een anticonceptiemiddel als u seks hebt. Welke anticonceptie? Welke anticonceptie u het best gebruikt is afhankelijk van tal van factoren. Bespreek dit met uw huisarts of gynaecoloog.

Wat is anticonceptie tijdens de overgang?

Anticonceptie tijdens de overgang. Het is mogelijk om tijdens de overgang door te gaan met het gebruik van anticonceptiemethoden die de hormonen oestrogeen en progestageen bevatten. Het gebruik van combinatiemethoden wordt echter niet aangeraden op hogere leeftijd. Het risico op onder andere trombose is namelijk verhoogd.

Wat zijn de meest betrouwbare anticonceptiemethodes?

De meest betrouwbare anticonceptiemethodes zijn combinatiepreparaten, de pil met alleen progestageen, het implantatiestaafje, de prikpil en de koper- of hormoonspiraal. Onderzoek bij een anticonceptiewens de voorkeur, verwachte therapietrouw en persoonlijke situatie.

Wat zijn de verschillende soorten anticonceptie?

De verschillende anticonceptie soorten. Er zijn verschillende anticonceptiesoorten, in te delen in 8 categorieën: de pil, de pleister, de ring, de prikpil, het staafje, het spiraaltje, barrièremethodes en sterilisatie. Hieronder leggen we kort uit wat elke methode inhoudt.

Wat zijn de anticonceptiemethoden zonder hormonen?

De enige anticonceptiemethoden zonder hormonen zijn barrièremethodes, het koperspiraaltje of sterilisatie. Wil je in plaats van synthetische hormonen liever natuurlijke hormonen gebruiken? Bekijk dan eens de anticonceptiepillen Qlaira of Zoely. In deze pillen zitten deels lichaamseigen hormonen.

Hoe start je met de anticonceptiepil?

Om te beginnen met de anticonceptiepil neem je contact op met je huisarts. Aan de hand van een aantal vragen stelt jouw huisarts vast welke soort pil het beste bij jou en je situatie past. Je arts schrijft vervolgens een recept uit waarmee je de anticonceptiepil bij de apotheek op kunt halen.

Wat is een anticonceptiepleister?

Wat is een anticonceptiepleister? De anticonceptiepleister is een speciale pleister die je op je huid plakt om te voorkomen dat je zwanger wordt. De pleister is dun, flexibel en huidkleurig, en ongeveer 4,5 bij 4,5 centimeter groot.

Wat zijn de werkzame stoffen in de anticonceptiepil?

Werking anticonceptiepil. De werkzame stoffen in de pil zijn hormonen. Ze lijken op de hormonen die in de eierstokken van een vrouw worden aangemaakt, oestrogeen en progestageen. Die regelen de maandelijkse cyclus. Ze zorgen dat er elke maand een eicel vrijkomt (de eisprong of ovulatie).

Wanneer kan hormonale anticonceptie gebruikt worden?

Hormonale anticonceptie kan in principe gebruikt worden vanaf de leeftijd waarop een jonge vrouw haar menstruaties gekregen heeft. Dit staafje wordt door een arts ingebracht onder de huid van de bovenarm en bevat een op progesteron gelijkend hormoon dat ervoor zorgt dat je niet zwanger kan worden.

Wat zijn de verschillende anticonceptiesoorten?

De verschillende anticonceptie soorten Er zijn verschillende anticonceptiesoorten, in te delen in 8 categorieën: de pil, de pleister, de ring, de prikpil, het staafje, het spiraaltje, barrièremethodes en sterilisatie. Hieronder leggen we kort uit wat elke methode inhoudt. Wil je graag meer informatie over een bepaalde anticonceptiemethode?

Wanneer moet u stoppen met de pil?

Op welke leeftijd stoppen met de pil. Vaak adviseert de arts om vanaf ongeveer 52 jaar te stoppen met de pil. Want op deze leeftijd zijn veel vrouwen in de overgang. Nadat u bent gestopt wordt afgewacht of de menstruatie terugkeert. Als die niet terugkeert, weet u dat u in de overgang bent.

Hoe houd je de menopauze tegen?

Met hormonale anticonceptie houd je de menopauze niet tegen. Dat lijkt alleen maar zo. Wel worden typische overgangsklachten, zoals opvliegers en vaginale droogte, gedeeltelijk verdoezeld door de

Wat is een generatie-anticonceptiva?

‘Tweede generatie’-anticonceptiva is de aanduiding voor combinatiepillen met een lage dosis ethinylestradiol (sub-50 pil genaamd) en met levonorgestrel of norethisteron als progestageen.

Wat is een hormonale anticonceptie?

Onder hormonale anticonceptie verstaan we het gebruik van een progestageen of een combinatie van een oestrogeen met een progestageen. Er zijn verschillende toedieningsvormen mogelijk; voor een systemisch effect een pil, een vaginale ring, een pleister, een ‘prikpil’ en een implantatiestaafje en voor een voornamelijk lokaal effect het spiraaltje.