Wat wordt er in het IPA vastgelegd?

Wat wordt er in het IPA vastgelegd?

Daarin worden o.a. afspraken gemaakt over de (maximale) loonstijgingen voor de periode 2017 – 2018, de leeftijdsvoorwaarden voor SWT/brugpensioen en landingsbanen en de verdeling van de welvaartsenveloppe. De sociale partners zullen het ontwerp van IPA de komende weken aan hun achterban voorleggen.

Wat is de bedoeling van de IPA?

Een IPA, wat is dat? IPA is de afkorting van Interprofessioneel Akkoord. Het gaat om een tweejaarlijks akkoord tussen de sociale partners. De sociale partners zijn degenen die de werkgevers en de werknemers vertegenwoordigen en afspraken maken over de lonen en arbeidsvoorwaarden in de privésector.

Wat is IPA loon?

Een interprofessioneel akkoord (IPA) is een sectoroverschrijdend programmatie- of kaderakkoord dat de vertegenwoordigers van de sociale partners uit de privésector afsluiten om de 2 jaar. Een dergelijk akkoord komt tot stand in de zogenaamde Groep van 10.

Wat is interprofessioneel niveau?

Interprofessioneel niveau Het sociaal overleg kan bestaan uit een bipartiete dialoog tussen de Europese werkgevers- en werknemersorganisaties of uit een tripartiete dialoog waarbij de overheden betrokken worden. Het Europees sociaal overleg wordt gevoerd aan werknemerskant door het EVV, EUROCADRES en de ECK.

Hoe werkt de groep van 10?

De Groep van Tien is een groep bestaande uit de belangrijkste onderhandelaars van de federale Belgische sociale partners. De groep is paritair samengesteld uit werknemers- en werkgeversverenigingen en voert het sociaal overleg.

Wat zijn sectorale sociale partners?

De sociale partners is in Nederland en Vlaanderen de naam voor de werkgevers en de werknemers. De werkgevers worden vertegenwoordigd door werkgeversorganisaties zoals de AWVN, VNO-NCW en MKB-Nederland in Nederland en de Unie van Zelfstandige Ondernemers en het Vlaams Economisch Verbond in Vlaanderen.

Hoe heet een overeenkomst tussen sociale partners?

Sociaal overleg is een institutioneel stelsel van onderhandelingen tussen de sociale partners.

Wat is een interprofessioneel overleg?

In interprofessionele teams werken professionals met uiteenlopende expertises in hetzelfde team samen. Dit gaat een stap verder dan multidisciplinair samenwerken, omdat vanuit verschillende vakgebieden een diversiteit aan kennis, ervaring en perspectieven wordt gecombineerd tot innovatieve oplossingen.

Wat zijn sociale overlegorganen?

Dit zijn de Nationale Arbeidsraad (NAR), de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB) en de Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het Werk (HRPBW). Alle drie deze organen zijn paritair samengesteld, namens de werknemers zetelen het ABVV, het ACV en het ACLVB.