Inhoudsopgave
Hoe weet je of je Factor V Leiden hebt?
Factor-V-Leiden kan worden opgespoord via bloedonderzoek en DNA-onderzoek. Bij het bloedonderzoek wordt onderzocht of je bloed resistent is tegen een bepaald type eiwit, wat het waarschijnlijk maakt dat je Factor-V-Leiden hebt. Vervolgens kan met een DNA-test bepaald worden of je echt Factor-V-Leiden hebt.
Is Factor V Leiden zeldzaam?
Ongeveer 3 tot 8% van de Nederlandse bevolking heeft een Factor V Leiden-mutatie. Bij deze mutatie werkt het eiwit proteïne C minder goed. Zwangerschappen bij vrouwen met deze mutatie eindigen vaker in een miskraam of doodgeboorte. Dat komt omdat het gemuteerde gen zorgt voor stolsels in de placenta.
Wat is Proteïne C deficientie?
Dit is een tekort aan Proteïne C (meestal aangeboren), zodat er een verminderde remming is van de bloedstolling wat leidt tot een verhoogde neiging op trombose. Proteine C is een vitamine K afhankelijk eiwit dat door de lever wordt gemaakt.
Hoe vaak komt Factor V Leiden voor?
Er zijn twee vormen van factor V Leiden: een milde en een ernstige vorm. De milde vorm van factor V Leiden komt bij ongeveer 30 op 1.000 mensen voor. Ongeveer 1 op de 1.000 mensen heeft de ernstige vorm.
Is factor 5 Leiden een bloedziekte?
Factor V Leiden is een erfelijke bloedstollingsziekte. De oorzaak is een verandering in het erfelijk materiaal. Bij factor V Leiden heeft iemand meer kans op het ontstaan van bloedpropjes in het bloed. Die bloedpropjes kunnen leiden tot een verstopping in de bloedvaten.
Wat is de milde vorm van factor V Leiden?
Factor V Leiden is de meest voorkomende stollingsafwijking. De milde vorm van Factor V Leiden (heterozygoten voor de fVL-mutatie) komt bij 3 tot 8 op de 100 mensen voor. Ongeveer 1 op de 5000 mensen heeft de ernstige vorm (homozygoten).
Kan de arts de diagnose factor V Leiden vermoeden?
Een arts kan de diagnose factor V Leiden vermoeden als iemand trombose heeft. De diagnose kan worden vastgesteld door bloedonderzoek of genetisch onderzoek. Is er behandeling voor deze ziekte? De behandeling van factor V Leiden bestaat uit het nemen van medicijnen (‘bloedverdunnende’ middelen).
Wat is een geactiveerde factor V?
Geactiveerde factor V is een van de bloedstollingsfactoren die een rol spelen bij de vorming van trombine en fibrine, met als gevolg de vorming van een bloedstolsel. Geactiveerd factor V wordt gesplitst door geactiveerd proteïne C (APC) bij aminozuur Arginine506. Door deze splitsing wordt factor V geïnactiveerd.