Is tarwe krachtvoer?
De biologische krachtvoeders hebben een vrij hoog zetmeelgehalte, doordat graan(bijproducten) als grondstof voor het krachtvoer werden gebruikt. Het aandeel graan (tarwe, mais en rogge) was voor eiwitarm en eiwitrijk krachtvoer respectievelijk 44 en 25 %.
Waarom mais voeren aan koeien?
Het gebruik van snijmais op melkveebedrijven Wel is snijmais een perfect voer om naast gras of voordroog bij te voeren omdat het de “zwaktes van gras” (veel onbestendig eiwit, geen zetmeel energie en overschot aan Kali) juist goed kan compenseren.
Hoe maak ik Sodagrain?
Door hele graankorrels te behandelen met natronloog (NaOH), barst de zaadhuid open, waardoor het zetmeel in de korrel wel beschikbaar komt. De fermentatiesnelheid blijft laag, omdat een hele korrel een gotere oppervlakte heeft dan gemalen graan.
Waarom maïs voeren?
Energie uit maïs is cruciaal voor een efficiënte productie van melkeiwit uit stikstof. Bovendien helpt maïs voeren de uitstoot van het broeikasgas methaan te beperken.
Kunnen koeien maïs eten?
Hooi: op stal krijgen de koeien ook hooi. Dat is gras dat helemaal gedroogd is en meestal in balen wordt bewaard. Snijmaïs: maïs is nog zo’n klassieker op het menu van koeien. Ze eten de hele plant (kolf, stengels en bladeren), die gehakseld wordt en ingekuild zoals kuilgras.
Wat is Sodagrain?
Sodagrain is een product wat ontstaat bij het ontsluiten van hele tarwekorrels. Hele graankorrels zijn voor een koe niet verteerbaar. Door hele graankorrels te behandelen met natronloog, barsten de zaadhuidjes open, waardoor het zetmeel in de korrel wel beschikbaar komt.
Wat is ontsloten tarwe?
Sodagrain, ook wel ontsloten tarwe of rogge genoemd, wordt gemaakt door de zuivere grondstof tarwe of rogge te ontsluiten met natronloog, dat in het product omgezet wordt in natriumbicarbonaat. Door deze specifieke bewerking is het zetmeel verteerbaar zonder de korrel te pletten of te malen.