Hoeveel procent doet mee aan borstonderzoek?

Hoeveel procent doet mee aan borstonderzoek?

De deelname aan het bevolkingsonderzoek borstkanker is in 2019 wat lager dan in voorgaande jaren. In 2019 deed 75,7% van de uitgenodigde vrouwen mee. In 2016 was dat 77,3%. Verder is te zien dat jonge vrouwen wat minder vaak deelnemen dan vrouwen in hogere leeftijdsgroepen.

Hoeveel mensen doen mee aan bevolkingsonderzoek?

2.158.361 cliënten. Het aantal vrouwen en mannen dat in 2020 meedeed aan de bevolkingsonderzoeken borst-, baarmoederhals- of darmkanker.

Hoeveel vrouwen doen mee aan borstkankeronderzoek?

530.000 onderzoeken In 2020 hebben 530.000 vrouwen meegedaan aan het bevolkingsonderzoek borstkanker Dit is 70% van alle uitgenodigde vrouwen.

Hoeveel mensen doen mee aan bevolkingsonderzoek darmkanker?

1.331.874 cliënten. Het aantal mannen en vrouwen die in 2020 deelnamen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker.

Wat is de prevalentie van borstkanker in Nederland?

De totale prevalentie van kanker in Nederland is niet precies bekend, maar kan worden geschat op zo’n 400.000 personen. Dat is ongeveer 2,5 procent van de Nederlandse bevolking. De prevalentie van borstkanker is het hoogst (globaal een kwart van het totaal), gevolgd door huidkanker, darmkanker en prostaatkanker.

Wat is de gevolgen van borstkanker?

Er overlijden jaarlijks ruim 3.000 mensen aan de gevolgen van borstkanker. Dagelijks sterven er ongeveer 9 mensen aan de gevolgen van borstkanker. Bij 20% van alle borstkankerpatiënten komt borstkanker in de familie voor. Bij 5 tot 10% van de borstkankerpatiënten is er sprake van erfelijke aanleg voor borstkanker.

Is borstkanker de meest voorkomende kankersoort?

Borstkanker is de meest voorkomende kankersoort bij vrouwen. 28 % van alle kankerdiagnoses bij vrouwen is borstkanker. In Nederland zijn er meer dan 230.000 mensen die borstkanker hebben/hebben gehad. Borstkanker is de op een na meest voorkomende kankersoort van 2019.

Wat is de kans op borstkanker in de familie?

Als borstkanker in de familie voorkomt, is de kans op het krijgen van borstkanker verhoogd. Wanneer één eerstegraads verwant is gediagnosticeerd met borstkanker (meestal dus de moeder , een zus of een dochter ), heeft een vrouw ongeveer tweemaal zoveel kans dat zij ook borstkanker zal krijgen (dus circa 20% kans in plaats van de normale 10% kans).