Inhoudsopgave
Welk onderzoek bij darmkanker?
Iedereen van 55 tot en met 75 jaar krijgt elke 2 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek darmkanker. Het onderzoek gebeurt met een poeptest (ontlastingstest). In de test wordt gekeken of er bloed in de ontlasting zit. Dat kan een aanwijzing zijn voor darmkanker, of een voorloper van de ziekte.
Kan je in bloed zien of je darmkanker hebt?
Nee, kanker opsporen met alleen een bloedafname, zonder te zoeken naar een specifieke kanker, kan niet. Als een arts een bepaalde kanker vermoedt, kan hij in een aantal gevallen wel (proberen) die op te sporen in het bloed. Meestal volstaat een bloedonderzoek echter niet.
Hoe vaak krijgen mensen darmkanker?
Ieder jaar krijgen ongeveer 14.000 mannen en vrouwen darmkanker en overlijden ongeveer 5.000 mannen en vrouwen aan darmkanker. Darmkanker is een van de meest voorkomende kankersoorten in Nederland. 9 van de 10 mensen die darmkanker krijgen is 55 jaar of ouder.
Hoe eerder kan darmkanker worden ontdekt?
Met het bevolkingsonderzoek kan darmkanker in een vroeg stadium worden ontdekt. Hoe eerder darmkanker wordt ontdekt, hoe beter de behandelingsmogelijkheden zijn en hoe groter de kans op overleven is. Wanneer men er op tijd bij is, is de overlevingskans na 5 jaar ongeveer 95%.
Wanneer wordt het bevolkingsonderzoek darmkanker aangeboden?
In Nederland wordt het bevolkingsonderzoek darmkanker aangeboden aan alle mannen en vrouwen tussen 55 en 75 jaar oud. Er is voor deze leeftijdscategorie gekozen omdat dit de leeftijd is waarop darmkanker het meest voorkomt en dus ook de grootste winst valt te behalen.
Hoe kan de huisarts onderzoek doen op darmkanker?
Als je bij de huisarts komt met klachten die op darmkanker kunnen wijzen zal hij of zij onderzoek doen. Dit kan lichamelijk onderzoek zijn: de huisarts kan via de anus de binnenkant van de endeldarm bevoelen. Hij of zij doet dit voorzichtig met de vinger. Ook kan de huisarts het bloed laten onderzoeken om bloedarmoede op te sporen.