Hoe lang zijn de nierslagaders?

Hoe lang zijn de nierslagaders?

Je nieren liggen aan de rugzijde van je lichaam en worden bedekt door de onderste ribben. Iedere nier is ongeveer twaalf centimeter lang en weegt 160 gram. Via de nierslagaders komt je bloed in de nieren aan. De nieren hebben een complexe anatomie en bestaan uit drie delen. De buitenste laag is de nierschors.

Wat is de kleur van de nieren?

De roodbruine kleur danken de nieren aan de vele bloedvaten die erdoor lopen. De binnenste rand is hol en bevat in het midden een inkeping, de nierpoort. De nieren krijgen vanuit de aorta via de nierslagader (via de nierpoort) hun slagaderlijke bloed. De nierader voert het gezuiverde bloed af naar de onderste holle ader.

Wat zijn de functies van de nieren?

Functie van de nieren De drie belangrijkste functies van de nieren zijn: Het verwijderen van afvalstoffen uit het bloed; Het regelen van de vocht- en zoutbalans; en; Het aanmaken van hormonen. Het verwijderen van afvalstoffen uit het bloed Je nieren zijn de belangrijkste filter in je lichaam.

Wat is de anatomie van de nieren?

De nieren hebben een complexe anatomie en bestaan uit drie delen. De buitenste laag is de nierschors. Hierin liggen honderdduizenden nefronen. Dit zijn de structuren die de zuivering van het bloed realiseren. Ieder nefron bestaat uit een lange buis en een kluwen van zeer kleine bloedvaten, de glomerulus.

Hoe verwijderen de nieren afvalstoffen?

De nieren verwijderen afvalstoffen en regelen de vocht- en elektrolytenbalans. Ze verwijderen de afvalstoffen die in het bloed terecht komen vanuit de voeding en de afbraakprocessen in ons lichaam. Ze verwijderen het teveel aan vocht. Ze verwijderen elektrolyten (natrium, kalium, fosfor, calcium,…).

Hoe filter je je urine uit je bloed?

Je nieren filteren afvalstoffen uit je bloed die samen met water je urine vormen. Via de urineleider komt de urine in je blaas terecht, waarna je het uit kunt plassen. Stoffen die nuttig zijn voor het lichaam worden via je nierader terug in je bloed gebracht. Op deze manier helpen de nieren de samenstelling van je bloed constant te houden.


Wat zijn de klachten van niet goed functionerende nieren?

Niet goed functionerende nieren verliezen hun filterfunctie, waardoor er op een gegeven ogenblik minder afvalstoffen uitgescheiden worden. In dat geval treedt er een te hoge concentratie op in de bloedbaan. Deze cumulatie van afvalstoffen in de bloedbaan, kan leiden tot de volgende klachten:

Waar zitten de nieren in het lichaam?

Iedere mens heeft twee nieren, één links in de buik en één rechts. De ligging van de nieren in het lichaam is niet zo heel moeilijk te bepalen. Je kan voelen waar je nieren zitten, door je linker- of rechterzij te betasten, net onder je ribben. Bij een probleem aan een nier zal je precies daar pijn voelen.

Wat is een klacht bij nierproblemen?

Snel vermoeid zijn, vaak moeten plassen en bloed in de urine hebben: het zijn allemaal alarmsignalen van je nieren. Een stekende, zeurende pijn in de zijkant van de buik, net onder de ribben, is een vaak gehoorde klacht bij nierproblemen. Deze pijn kan ook uitstralen naar de rug.

Wat is de ligging van de nieren?

De ligging van de nieren in het lichaam is niet zo heel moeilijk te bepalen. Je kan voelen waar je nieren zitten, door je linker- of rechterzij te betasten, net onder je ribben. Bij een probleem aan een nier zal je precies daar pijn voelen.

Wat zijn eenvoudige niercysten?

Niercysten (cysten in nier): symptomen en behandeling Eenvoudige niercysten zijn abnormale (niet in het lichaam thuishorende), met vloeistof gevulde blaasjes of holten die zich in de nieren bevinden. Eenvoudige niercysten zijn verworven niercysten. Deze moeten onderscheiden worden van de meer ernstige polycystische nieren.

Wat is speciaal dieet bij ernstige nierschade?

Bij ernstige nierschade krijgt u een speciaal dieet. Als de nierfunctie verder achteruitgaat, is vaak een speciaal dieet nodig. U krijgt dan een persoonlijk voedingsadvies van een diëtist. Die geeft aan op welke voedingsstoffen er gelet moet worden, en hoe u uw voeding kunt aanpassen.