Waarom krijg je scoliose?
Scoliose ontstaat vaker tijdens de groei, rond het 10e levensjaar. Dit kan ook te maken hebben met een genetische kwetsbaarheid. Een andere oorzaak is een spier- of zenuwaandoening. Wanneer bepaalde spieren namelijk te hard of niet hard genoeg aan de wervelkolom trekken, gaat deze scheef staan.
Wat is er te doen aan scoliose?
Een scoliose behandeling kan bestaan uit verschillende onderdelen: Observatie: de orthopeed controleert de scoliose regelmatig door een rugonderzoek. Oefentherapie: er worden speciale oefeningen voorgeschreven om de ademhaling en conditie te verbeteren. Bracebehandeling: de verkromming wordt gecorrigeerd met een korset …
Hoe kun je scoliose voorkomen?
Een scoliose kan niet worden voorkomen. Men kan wel proberen om de toestand te stabiliseren en eventueel de afwijking tijdens de groei te corrigeren. Dit kan zowel therapeutisch of door een operatie. In 9 van de 10 gevallen is een scoliose vrij mild van aard en is een ingrijpende behandeling niet nodig.
Wat is de betekenis van scoliose?
Wat is de betekenis van scoliose: verkromming en verdraaiing van de ruggengraat. Het woord scoliose komt van het Griekse woord /“skoliosis”/ en betekent ‘krom en gebogen’. Scoliose verwijst dan ook naar een ernstige driedimensionale verkromming en verdraaiing van de ruggengraat.
Hoe verloopt de scoliose-bocht?
Dit kan zowel therapeutisch of door een operatie. In 9 van de 10 gevallen is een scoliose vrij mild van aard en is een ingrijpende behandeling niet nodig. Toch is het belangrijk het verloop van de scoliose vooral tijdens de puberteit goed te blijven volgen tot iemand is uitgegroeid. Pas dan zal de scoliose-bocht gaan stabiliseren.
Wat is een structurele scoliose?
Structurele scoliose. De structurele scoliose komt voort vanuit een standsverandering van de wervelkolom en is niet te corrigeren. In ruim 80% van de gevallen spreekt men van de idiopathische scoliose waarvan de oorzaak niet bekend is. Ondanks vele onderzoeken is het nog steeds niet duidelijk hoe dit ontstaat.