Waarom moet je bouillon afschuimen?

Waarom moet je bouillon afschuimen?

Waarom moet je bij het trekken van bouillon afschuimen? Het grijze schuim dat omhoog komt bij het trekken van een vlees- of visbouillon is afkomstig van onoplosbare eiwitten. Deze maken de bouillon troebel. Afschuimen zorgt dus voor een helderder bouillon.

Hoe bouillon afschuimen?

Afschuimen doe je door met een schuimspaan het schuim van het kookvocht te scheppen, bijvoorbeeld als je vlees kookt in bouillon. Door af te schuimen krijg je een mooie heldere bouillon.

Waarom vlees afschuimen?

Waarom vlees afschuimen? Deze term kom je vaak tegen bij het bereiden van bouillons en soepen e.d., maar ook bij gelei en suikerstroop. Het doel is om het gerecht helder te maken en ongewenste stoffen te verwijderen. Bovendien geeft het schuim vaak een bittere en onprettige smaak.

Hoe vet van bouillon afhalen?

Vergeet keukenrol om een soep, saus of bouillon te ontvetten. Neem een kleine metalen pollepel of een grote sauslepel en vul die met een hoop ijsblokjes. Beweeg de onderkant van de lepel over het oppervlak van de vloeistof. Het vet zal zich aan de koude lepel binden.

Wat gebeurt er met de bouillon als je deze niet afschuimt?

Als je dat niet doet kan het weer terug in je gerecht vallen en daar een nare smaaksensatie geven.

Waarom moet je bouillon zeven?

Als je op een gasfornuis kookt, is het handig om een vlamverdeler te gebruiken, zodat de bouillon niet blijft koken. Als je liever een heldere bouillon wilt, kun je de bouillon zeven. Dat doe je door een schone vochtige theedoek in een grote zeef te leggen. Giet dan de soep door de zeef in een schone pan.

Waarom is mijn groentesoep troebel?

Tijdens het koken geven de smaakmakers kleine deeltjes af aan het water waardoor de bouillon troebel wordt. Vaak wordt de bouillon daarom na het zeven nog geclarifiërd om alle deze deeltjes eruit te halen en de bouillon helder te maken. Dit gebeurt met eiwit uit een ei.