Inhoudsopgave
Welke meters zitten er in een meterkast?
In een meterkast vind je eigenlijk altijd een stroommeter. Meestal hangt er ook een gasmeter.
Waar bestaat de meterkast uit?
De inhoud van uw meterkast bestaat uit water-, gas- en elektriciteitsaansluitingen. Ook komt in de meterkast veelal de telefoonleiding binnen, evenals de glasvezelaansluiting, CAI (Centrale Antenne Inrichting) en eventuele stadverwarming.
Waarom heet het een meterkast?
In de meterruimte komen dus alle nutsleidingen binnen (zie onderstaande lijst) In de meterruimte hangen per nutsbedrijf de verbruiksmeters, vandaar de naam of term meterruimte of meterkast.
Wat zijn groepen in een meterkast?
Verschillende groepen in de meterkast zijn nodig om kortsluiting door overbelasting te voorkomen. Huishoudelijke apparaten die veel stroom nodig hebben, hebben zoals boven beschreven een aparte groep nodig. Als er te veel apparaten op één groepenkast zit dan kan de stop doorslaan.
Wat betekent de meterkast?
De meterkast is de technische ruimte in een woning/pand waar diverse meters zijn opgesteld. Ook kunnen voor de verschillende leveringen, zoals van gas en elektriciteit, meerdere meterkasten aanwezig zijn. In sommige gebieden is het ook toegestaan om de meterkast voor gas aan de buitenkant van een woning te plaatsen.
Hoe weet je of een stop is doorgeslagen?
De stop die gesprongen / doorgeslagen is, is te herkennen aan het veertje dat uit de zekering komt op de plek waar u nog een gekleurd metalen plaatje zag. Deze kleur is grijs bij een zekering van 16A, rood bij 10A. Schakel de knop onder de zekering op uit, schroef de porseleine knop los en verwijder de zekering.
Hoe ver mag de meterkast van de voordeur?
loopafstand onderdeel 4.1, NEN 2768 De meterruimte moet op hetzelfde niveau zijn als de toegangsdeur. De loopafstand vanaf een toegangsdeur van een woning tot de meterruimte mag ten hoogste 3 m zijn, indien die afstand wordt afgelegd door een niet-gemeenschappelijke ruimte.