Wat is de taak van de GGD in relatie tot elk kinderdagverblijf en hoe werkt de GGD?

Wat is de taak van de GGD in relatie tot elk kinderdagverblijf en hoe werkt de GGD?

GGD GHOR Nederland heeft de taak om de GGD’en bij het toezicht op de kinderopvang en de gastouderopvang te ondersteunen en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), dat de kwaliteitseisen vaststelt, te adviseren. Het doel hiervan is het bevorderen van de kwaliteit en de uniformiteit van het toezicht.

Waar controleert de GGD op?

De Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) controleert de kwaliteit van uw kinderopvanglocatie (bijvoorbeeld een kindercentrum of gastouderopvanglocatie).

Wat controleert de GGD bij kinderopvang?

De Inspecteur Kinderopvang controleert of de kwaliteit van de opvang voldoet aan de wet en regelgeving. Zo gelden er onder andere strikte eisen op het gebied van veiligheid en gezondheid, de accommodatie en de inrichting.

Wat heeft de GGD te maken met de kinderopvang?

De afdeling Hygiëne en Inspectie van de GGD houdt toezicht op de kwaliteitseisen in de kinderopvang. Onder kinderopvang valt: dagopvang 0-4 jaar, buitenschoolse opvang 4-12 jaar, gastouderbureaus en voorzieningen voor gastouderopvang (gastouders).

Wat doen ze bij de GGD?

De GGD’en hebben een aantal wettelijke taken, beschreven in de Wet publieke gezondheid (Wpg). Hieronder vallen onder andere: jeugdgezondheidszorg (consultatiebureau en ‘schoolarts’), medische milieukunde, infectieziektebestrijding, gezondheidsmonitoren en gezondheidsvoorlichting.

Hoe word je toezichthouder kinderopvang?

Hoe word je een Toezichthouder Kinderopvang? De Toezichthouder Kinderopvang heeft vaak een pedagogische achtergrond een heeft bijvoorbeeld de opleiding Pedagogiek succesvol afgerond. Vaak volgt de Toezichthouder Kinderopvang hierna nog een aparte training of opleiding voor de rol van inspecteur.

Wat is een basisgroep BSO?

In de wet- en regelgeving staat vermeld dat een kind in de dagopvang en de buitenschoolse opvang (BSO) in één vaste groep kinderen geplaatst wordt. Voor de BSO wordt deze groep kinderen een ‘basisgroep’ genoemd.

Hoe groot basisgroep BSO?

Basisgroepen op een buitenschoolse opvang (bso) hebben geen eigen groepsruimte. Kinderen maken gebruik van verschillende ruimtes. Hoe groot de basisgroep is, heeft te maken met de leeftijd van de kinderen. Hoe ouder de kinderen in de basisgroep zijn, hoe groter de basisgroep mag zijn.

Wie controleert de kwaliteit van de kinderopvang?

De kwaliteit van kinderopvang is in Nederland wettelijk geregeld. In de Wet Kinderopvang staan kwaliteitseisen waaraan kinderopvangvoorzieningen moeten voldoen. De gemeente houdt via de gemeentelijke gezondheidsdienst (GGD) toezicht op de kwaliteit van kinderopvang.