Waarom krijgen mensen nierproblemen door diabetes?

Waarom krijgen mensen nierproblemen door diabetes?

Nierproblemen door diabetes komen gelukkig minder vaak voor dan een paar jaar geleden, maar helaas krijgen nog te veel mensen ermee te maken. De nieren filteren afvalstoffen uit het bloed. De stoffen die je lichaam wel nodig heeft, laten ze in het bloed zitten. Maar door diabetes komt er steeds meer bindweefsel in je nieren: een soort littekens.

Wanneer ontstaat nierschade door diabetes?

Nierschade door diabetes heet ook wel nefropathie. Het is een ernstige complicatie en ontstaat bij ongeveer 30% van de mensen met diabetes. Bij type 1 begint het vaak na vijftien tot twintig jaar, bij type 2 eerder. Dit komt doordat type 2 vaak later wordt ontdekt.

Hoe is de nierfunctie geschat?

De nierfunctie, de GFR (glomerular filtration rate), kan geschat worden op basis van de creatininewaarde in het bloed. Dit getal geeft aan hoeveel bloed de nieren per minuut kunnen filteren/zuiveren. Bij een gezonde persoon is dat meer dan 90 milliliter per minuut.

Kan nierschade ontdekt worden tijdens diabetescontrole?

Nierschade kan ontdekt worden tijdens je jaarlijkse diabetescontrole. Bij dit onderzoek meten ze je bloeddruk. Ook testen ze via urine-onderzoek of het eiwit albumine in je urine zit. Via bloedonderzoek gaan ze na hoeveel afvalstoffen daarin voorkomen.

Waarom kan nierfalen niet goed werken?

Nierfalen betekent dat de nieren niet goed werken. Als de nierfunctie sterk achteruit gaat kan het nodig zijn zogenaamde ‘nierfunctievervangende therapie’ toe te passen. Dit betekent dat de werking van de nieren wordt overgenomen door een kunstnier (nierdialyse) of door een nieuwe nier

Wat zijn de symptomen van nierfalen?

Symptomen van nierfalen. 1. Veranderingen in de urine. Dit is het meest voorkomende symptoom en ook het eerste dat verschijnt bij nierfalen. Het is heel goed mogelijk dat dit is gerelateerd aan een andere ziekte, maar het is een indicator die waarschuwt dat er iets niet klopt en je moet hiervoor een arts bezoeken.

Wat zijn de gevolgen van diabetes type 2?

De belangrijkste complicaties en gevolgen van diabetes type 2. De mogelijke gevolgen van diabetes type 2 op de lange termijn, door langdurige hoge bloedsuikers, zijn als volgt: Orgaanschade: onoplosbare glucose leidt tot schadelijke ‘versuikeringsproducten’.