Inhoudsopgave
Wat is een Gebodsbepaling?
Een gebodsbepaling is een voorschrift dat een burger een onvoorwaardelijke en rechtstreeks te handhaven verplichting oplegt om een bepaalde handeling te verrichten met het oog op de fysieke leefomgeving.
Is advies welstand bindend?
Het advies van de welstandscommissie is niet bindend, maar in de regel zal de wet- houder bij zijn besluit over de bouwaanvraag het oordeel van de welstandscommissie overnemen: wanneer het advies positief is en er geen andere belemmeringen zijn, wordt de bouwaanvraag gewoonlijk toegekend, bij een negatief advies kan de …
Wat is planologische medewerking?
Anders dan voorheen kunnen gemeenten, op basis van gemeentelijk beleid, planologische medewerking aan een ruimtelijk besluit afhankelijk stellen van specifieke inspanningen door de initiatiefnemer die erop gericht zijn om omwonenden te informeren en om maatschappelijk draagvlak te verwerven of te vergroten.
Wat toetst de welstandscommissie?
De welstandcommissie is een onafhankelijke commissie die beoordeelt of het uiterlijk of de plaatsing van een bouwwerk in strijd is met (redelijke) eisen van welstand. De commissie brengt vervolgens een advies uit aan de burgemeester en wethouders.
Wat is het verschil tussen bestemmingsplan en Omgevingsplan?
Het omgevingsplan vervangt het geldende bestemmingsplan en de beheersverordening uit de Wet ruimtelijke ordening. Nu hebben gemeenten meerdere bestemmingsplannen voor hun grondgebied. Onder de Omgevingswet moet iedere gemeente 1 omgevingsplan voor haar hele grondgebied vaststellen.
Wat mag welstand wel en niet?
Een bouwplan mag niet strijdig zijn met de redelijke eisen van welstand. Als het daar wel strijdig mee is, mag in principe geen vergunning worden verleend. Binnen gemeenten worden de welstandsaspecten van bouwprojecten veelal beoordeeld door een welstandscommissie.
Wat zijn de redelijke eisen van welstand?
De eisen, waar het bouwwerk aan moet voldoen zijn (vaak) te vinden in de gemeentelijke welstandsnota, waarin de criteria staan voor de meest voorkomende bouwwerken. Daarnaast wordt er vaak onderscheid gemaakt naar verschillende gebieden, zodat in het centrum vaak andere regels gelden dan aan de rand van een dorp.
Waar kijkt de welstand naar?
De welstandscommissie is een commissie die er op toe ziet dat gebouwen veilig zijn en passen binnen de omgeving. In feite draagt de welstandscommissie zorg voor een gezonde, veilige en aantrekkelijke omgeving om te leven, te wonen en te werken.
Wat is de invloed van de welstandscommissie?
De welstandscommissie controleert of het uiterlijk of de plaatsing van nieuwe bouwwerken in strijd is met de eisen die staan opgesteld in de welstand. De commissie is benoemd door de gemeenteraad en brengt advies uit aan wethouders en de burgemeester over de aanvraag van een omgevingsvergunning.