Wat te doen bij bronchiolitis?
Tips bij acute bronchitis
- Neem extra rust. In bed blijven hoeft niet.
- Drink voldoende, vooral als je koorts hebt.
- Eet gezond.
- Probeer te vermijden dat je longen geïrriteerd raken.
- Stomen helpt ook.
- Krijg je antibiotica?
- Neem pijnstillers als je pijn hebt.
- Bestel gratis het boekje Omgaan met energie.
Wat is het verschil tussen bronchitis en bronchiolitis?
Bronchiolitis is een luchtweginfectie die leidt tot een ontsteking van de kleinste buisjes die naar de longblaasjes voeren, de bronchiolen. Zijn vooral de grotere luchtwegen aangedaan, dan spreekt men van bronchitis, zijn ook de longblaasjes (alveoli) aangedaan dan spreekt men van een longontsteking (pneumonie).
Wat betekent syncytieel?
Het respiratoir syncytieel virus (rsv of rs-virus) is een virus dat een van de belangrijkste veroorzakers is van verkoudheid. Voor volwassenen blijft het dan bij verkoudheid, maar vooral bij zeer jonge kinderen kan de verkoudheid overslaan op de lagere luchtwegen.
Hoe lang duurt bronchiolitis?
Hoe lang duurt bronchitis? Meestal verdwijnt acute bronchitis binnen enkele dagen tot een week zonder medische tussenkomst. Soms echter duurt de hoest in verband met acute bronchitis een aantal weken of maanden. Dit komt omdat het lang duurt voordat de ontsteking in de longen genezen is.
Kan bronchitis vanzelf overgaan?
Bronchitis gaat meestal vanzelf weer over. Meestal heeft u na 2 weken geen klachten meer. Het hoesten kan soms nog wel 4 weken langer duren.
Hoe weet je of je een bronchitis hebt?
Bij bronchitis kunt u 1 of meer van deze dingen merken:
- veel hoesten.
- ophoesten van slijm.
- benauwd zijn.
- branderige pijn achter het borstbeen bij het hoesten.
- moe zijn.
- piepend ademhalen.
- soms koorts.
Wat is bronchiolitis?
Bronchiolitis is een infectie van de lage luchtwegen. Dit zorgt voor ontsteking en vernauwing van de kleine luchtwegen. Het geeft klachten als benauwdheid, een piepende ademhaling en koorts. Bronchiolitis komt voornamelijk voor bij kinderen onder de twee jaar, meestal in het herfst- en winterseizoen.
Wat is de oorzaak van RSV?
Hoe wordt een RSV-infectie veroorzaakt? Een RSV-infectie wordt veroorzaakt door het respiratoir syncytieel virus. Het dringt het lichaam binnen via de slijmvliezen van neus en keel, waarna het zich verspreidt naar de luchtwegen. Het virus is gemakkelijk overdraagbaar en verspreidt zich razendsnel.