Inhoudsopgave
Hoe kom je aan asbest?
In de buitenlucht komen kleine hoeveelheden asbestvezels voor. Iedereen ademt dus elke dag een beetje asbest in. Soms ademen we per ongeluk een korte tijd meer asbestvezels in. Bijvoorbeeld door een brand waarbij asbest vrijkomt, of door in en om het huis asbesthoudend materiaal te verwijderen of bewerken.
Hoe kom je van asbest af?
Het verwijderde asbest kun je inleveren bij de milieustraat in je gemeente, daar zijn echter wel regels aan verbonden. In de meeste gevallen moet je, als je asbesthoudende materialen aanlevert, je melden bij een van de medewerkers van de milieustraat.
Hoe komt asbest in de grond?
Ontmossen van asbestdaken Waar dit spoelwater op de bodem terechtkomt, zorgt dit voor verhoogde concentraties aan niet-hechtgebonden asbestvezels in de toplaag. Hierdoor ontstaat lokaal een bodemverontreiniging met asbest.
Kun je asbest zelf verwijderen?
U mag een asbestplaat alleen in zijn geheel verwijderen. Het is niet de bedoeling dat u van een groot dak eerst 35 m2 zelf verwijderd en de rest door een gecertificeerd bedrijf laat doen. U mag asbestplaten niet breken of zagen omdat dit vezelemissie veroorzaakt.
Is asbest in de grond gevaarlijk?
Asbest is een gevaarlijk materiaal voor de gezondheid van mensen. Wanneer het in bouwmateriaal verwerkt is, is het niet schadelijk. Maar in losse vorm kunnen asbestvezels in de luchtwegen van mensen terechtkomen en ernstige schade aanrichten.
Kan asbest in de grond zitten?
Zowel bij het afgraven als bij het op de locatie zeven van grond kan stof met asbest vrijkomen. Gereinigde grond kan op de locatie worden teruggeplaatst of worden hergebruikt.
Wat als je een huis koopt met asbest?
In de meeste koopovereenkomsten van woningen zal een bepaling opgenomen zijn over de eventuele aanwezigheid van asbest. Door middel van die bepaling kan de verkoper aangeven dat hij niet weet of er asbest in de woning is verwerkt. De verkoper kan daarmee zijn aansprakelijkheid echter niet onbeperkt uitsluiten.