Inhoudsopgave
Kan multi orgaan falen uit zichzelf herstellen?
De infectie(haard) wordt bestreden, maar de organen zelf kunnen niet rechtsreeks behandeld worden. Door de patiënt in leven te houden geeft men de organen de kans zichzelf te herstellen. Het sterftepercentage ligt bij multiorgaanfalen echter nog erg hoog, op 30-40 procent.”
Hoe ontstaat multi orgaan falen?
De lage bloeddruk herstelt niet voldoende bij het geven van extra vocht via het infuus of bij het geven van medicijnen die ervoor moeten zorgen dat de bloeddruk stijgt. Hierdoor ontstaat er een zuurstof tekort in de organen, waardoor deze slechter gaan functioneren. Dit wordt multi-orgaanfalen genoemd.
Wat is multi orgaan falen?
Multi-orgaanfalen (MOF), multi-systeem orgaanfalen (MSOF) of multi-orgaan disfunctie syndroom (MODS) genoemd, hiermee wordt bedoeld dat er gelijktijdig of na elkaar meerdere(>2) organen falen en onvoldoende functioneren na 24 uur. Voordat de organen gaan falen, functioneren ze nog voldoende.
Waardoor ontstaat orgaanfalen?
Orgaanfalen treedt op als een orgaan zijn normale fysiologische functie niet kan vervullen. Meervoudige orgaandeficiënties treden soms op bij septikemie of shock. Dergelijke situaties zijn levensbedreigend.
Wat zijn de symptomen van bloedvergiftiging?
Een bloedvergiftiging wordt ook wel sepsis genoemd. Bekende symptomen van bloedvergiftiging zijn een snelle hartslag, bloeddrukdaling, koorts, koude rillingen en verwardheid. Een rode streep op de huid van armen of benen is geen symptoom van bloedvergiftiging. Dit gebeurt bij een bacteriële lymfevatontsteking.
Wat is mof medisch?
Als het meerdere organen betreft, is er sprake van multi- orgaanfalen (MOF). Soms blijft er een ontstekingsreactie bestaan zonder dat er een aanwijsbare ontstekingsbron is. De orgaanbeschadiging kan van tijdelijke aard zijn. Maar helaas kunnen organen ook definitief beschadigd raken, dat kan dan leiden tot de dood.
Wat als je organen uitvallen?
Wanneer de functie van de organen verder uitvallen dan wordt de functie daarvan overgenomen. Bijvoorbeeld door beademing als de longen niet goed meer werken en nierdialyse als de nieren uitvallen. Ook moet zo snel mogelijk de onderliggende ziekte, verwonding of infectie behandeld worden.
Wat te doen na sepsis?
Als u een sepsis heeft, wordt u zo snel mogelijk naar het ziekenhuis gebracht voor een behandeling. U moet snel vocht via een infuus krijgen. In het ziekenhuis krijgt u verschillende onderzoeken om erachter te komen wat de oorzaak is van de sepsis. Zoals bloedonderzoek en een longfoto.
Waardoor wordt sepsis veroorzaakt?
Bij een sepsis reageert uw lichaam heel heftig op een bacterie, virus, schimmel of parasiet. Ook sommige gifstoffen kunnen de oorzaak zijn van een sepsis. Soms is niet duidelijk waar de sepsis door komt. U kunt bijvoorbeeld een sepsis hebben door een blaasontsteking, zonder dat u klachten van de blaasontsteking heeft.