Inhoudsopgave
Wat zijn de taken van een arbeidsgeneesheer?
Taken van de arbeidsarts
- Hij helpt bij het voorkomen van arbeidsongevallen en beroepsziekten, en bij het voorkomen van werkproblemen zoals stress en burn-out.
- Hij doet aanbevelingen om de werkpost aan te passen zodat rekening gehouden wordt met de gezondheidsbeperkingen van de werknemer.
Waarom moet ik naar de arbeidsgeneesheer?
Dit medisch bezoek verloopt buiten de georganiseerde consultaties en kan om verschillende redenen plaatsvinden: U bent lichamelijk of psychisch ziek en wijdt het voor een groot deel aan uw werk. De arts kan u dan zeggen of de oorzaak van uw probleem inderdaad in uw werk ligt.
Hoe vind ik mijn arbeidsgeneesheer?
Wie een externe arbeidsarts heeft op het werk, vindt zijn of haar contactgegevens vanaf nu ook terug via www.mijngezondheid.be. Bedoeling is de drempel te verlagen om hulp te zoeken bij problemen op het werk.
Wat te doen met controle arts?
De controlearts kan oordelen dat je afwezigheid medisch gerechtvaardigd is. Hij kan ook vaststellen dat je afwezigheid gerechtvaardigd is maar voor een kortere periode dan vermeld op je medisch attest. Je moet je werk dan hervatten op de datum die door hem is bepaald.
Wat zijn de taken van een bedrijfsarts?
De bedrijfsarts draagt bij aan gezonde en veilige arbeidsomstandigheden. Belangrijk, want voorkomen is beter dan genezen. De bedrijfsarts adviseert werkgevers bijvoorbeeld over beschermende maatregelen, zodat ziekte door werk voorkomen kan worden.
Wie is de Arbeidsarts?
Geert De Smet, directeur bij Co-Prev: “De arbeidsarts is er om werknemers te helpen. Als werknemer moet je niet wachten tot hij of zij je contacteert, als je een probleem hebt mag je je arbeidsarts ook zelf contacteren. Graag zelfs, want hoe vroeger je problemen aankomt, hoe kleiner de kans dat ze escaleren.
Wat mag een controlearts niet doen?
De diagnose die je huisarts gesteld heeft, kent de controlearts niet. Zo kan hij in alle objectiviteit een beslissing nemen. Hij mag geen geneesmiddelen voor- schrijven en geeft geen mening over de behandeling van je huisarts; hij kan wel contact opnemen met je arts bij twijfel.
Wat mag een bedrijfsarts wel en niet?
Een bedrijfsarts mag een aantal dingen niet doen: Een bedrijfsarts mag niet eisen dat je weer gaat werken. De bedrijfsarts adviseert je werkgever over jouw arbeidsgeschiktheid of -ongeschiktheid. Meestal volgt de werkgever dit advies.
Is de arbeidsgeneesheer wettelijk arbeidsarts?
Een arbeidsgeneesheer is een arts die de aanvullende specialisatie in Arbeidsgeneeskunde heeft gevolgd. De officiële titel is “geneesheer-specialist in de arbeidsgeneeskunde”. Sinds 2018 wordt de arbeidsgeneesheer wettelijk arbeidsarts genoemd.
Wat is Arbeidsgeneeskunde?
Arbeidsgeneeskunde is een erkende geneeskundige specialisatie in België. Een arbeidsgeneesheer is een arts die de aanvullende specialisatie in Arbeidsgeneeskunde heeft gevolgd. De officiële titel is “geneesheer-specialist in de arbeidsgeneeskunde”. Sinds 2018 wordt de arbeidsgeneesheer wettelijk arbeidsarts genoemd.
Wat is een arbeidsgeneeskundig onderzoek?
Een arbeidsgeneeskundig onderzoek – ook wel eens ‘gezondheidsbeoordeling’ genoemd – is een medisch onderzoek bij een arbeidsarts en eventueel een verpleegkundige van de Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het werk (EDPB). De locatie van het onderzoek hangt af van je standplaats, in sommige gevallen kan dit ook je woonplaats zijn.