Inhoudsopgave
- 1 Welke types in buitengewoon onderwijs?
- 2 Wat is een Buso?
- 3 Wat is type 8 buitengewoon onderwijs?
- 4 Wat is buitengewoon onderwijs type basisaanbod?
- 5 Welk IQ buitengewoon onderwijs?
- 6 Wat is het buitengewoon basisonderwijs?
- 7 Wat is het Buitengewoon Lager Onderwijs?
- 8 Wat is buitengewoon onderwijs in Vlaanderen?
Welke types in buitengewoon onderwijs?
Buitengewoon onderwijs
- type 1: lichte mentale achterstand.
- type 2: matige of ernstige mentale achterstand.
- type 3: gedragsproblemen en/of emotionele problemen.
- type 4: lichamelijke handicaps.
- type 5: zieke of herstellende leerlingen.
- type 6: visuele handicaps.
- type 7: auditieve handicaps.
- type 8: leerstoornissen (in afbouw)
Wat is een Buso?
Het buitengewoon secundair onderwijs (BUSO) richt zich tot jongeren met een handicap of jongeren met leer- of opvoedingsmoeilijkheden. Het buitengewoon secundair onderwijs is opgedeeld in types: Type basisaanbod: kinderen met een lichte mentale handicap en kinderen met leerstoornissen.
Wie kan beslissen of een kind naar het buitengewoon onderwijs mag?
School, ouders en CLB bespreken samen of een kind naar het buitengewoon onderwijs kan.
Wat is type 8 buitengewoon onderwijs?
type 8: voor kinderen met ernstige leerstoornis, dus normaal begaafde leerlingen met een normaal gehoor- en gezichtsvermogen met stoornissen in de taalontwikkeling of het leren spreken en/of bij het leren lezen, schrijven en rekenen die dermate ernstig zijn dat bijzondere hulp in het gewoon onderwijs niet kan volstaan.
Wat is buitengewoon onderwijs type basisaanbod?
Type basisaanbod: voor kinderen met specifieke onderwijsbehoeften voor wie het gemeenschappelijk curriculum met redelijke aanpassingen niet haalbaar is in een school voor gewoon onderwijs. Dit type vervangt sinds september 2015 geleidelijk de types 1 en 8.
Wat leer je in BuSO?
OV3 wordt lineair en modulair georganiseerd. OV3 geeft je een algemene, sociale en beroepsvorming. Het doel is maatschappelijk functioneren en participeren en tewerkstelling in het gewone arbeidsmilieu mogelijk te maken.
Welk IQ buitengewoon onderwijs?
Een minderheid (meeste kinderen met een IQ lager dan 75) kan terecht in het buitengewoon secundair onderwijs (BuSO opleidingsvorm 3).
Wat is het buitengewoon basisonderwijs?
Het buitengewoon basisonderwijs streeft ontwikkelingsdoelen na. Dat zijn doelen op het vlak van kennis, inzicht, vaardigheden en attitudes. Als een leerling leerdoelen bereikt heeft die gelijkwaardig zijn aan die van het gewoon lager onderwijs, dan kan de leerling het getuigschrift basisonderwijs behalen.
Wat is het Buitengewoon kleuteronderwijs?
Het buitengewoon kleuteronderwijs bestaat uit 7 types: Type 2: kinderen met een matige of ernistige mentale handicap Type 3: kinderen met ernstige emotionele of gedragsproblemen Type 4: kinderen met een fysieke handicap
Wat is het Buitengewoon Lager Onderwijs?
Het buitengewoon lager onderwijs (bulo) is er voor schoolkinderen met een handicap tussen 6 en 13 jaar. Uitzonderlijk kan een schoolkind tot 14 jaar in het BLO blijven, na beslissing van de ouders en na advies van de klassenraad en het CLB .
Wat is buitengewoon onderwijs in Vlaanderen?
Het buitengewoon onderwijs (buo) is er in Vlaanderen voor kinderen die het gewone onderwijs niet kunnen volgen vanwege leer- of gedragsproblemen of vanwege een lichamelijke, zintuiglijke of verstandelijke handicap.