Inhoudsopgave
Hoe werken ontbindende voorwaarden?
De ontbindende voorwaarden zijn bedoeld om jou als koper te beschermen. Neem je geen financieringsvoorbehoud op in het koopcontract en krijg je de financiering niet rond, dan ben je gebonden aan de koopovereenkomst. Als je de woning niet kunt betalen, kan de verkoper de koopovereenkomst ontbinden.
Welke ontbindende voorwaarden zijn er?
Ontbindende voorwaarden in het koopcontract
- Voorbehoud financiering hypotheek.
- Voorbehoud huisvestingsvergunning.
- Voorbehoud Nationale Hypotheek Garantie.
- Voorbehoud bouwtechnische keuring.
- Voorbehoud wijziging woning.
- Voorbehoud gebreken.
- Wachten tot het eigen huis verkocht is.
Wat betekent ontbindende?
Een ontbindende voorwaarde doet de verbintenis met het plaatsvinden van een gebeurtenis vervallen. Zolang de voorwaarde zich niet voordoet, loopt de verbintenis. Een voorbeeld van een ontbindende voorwaarde is het niet rond krijgen van een financiering voor de aankoop van een.
Wat is no risk clausule?
De No Risk-clausule (voorbehoud verkoop eigen woning) geeft een koper de mogelijkheid om binnen een afgesproken termijn zijn eigen woning te verkopen. Lukt dat niet binnen deze termijn dan kan de koper alsnog afzien van de aankoop van de nieuwe woning.
Wanneer is een ontbinding mogelijk?
Ontbinding is mogelijk indien een contractpartij zijn verplichtingen uit een (verbintenisscheppende) overeenkomst niet is nagekomen. Door de ontbinding komt op beide partijen de verplichting te rusten om de gevolgen van de verbintenis ongedaan te maken. Ontbinding is geregeld in het Burgerlijk Wetboek, in artikel 6:265.
Wat is een ontbinding van rechtswege?
Ontbinding van rechtswege. In tegenstelling tot de vrijwillige ontbinding, waar het de algemene vergadering is die beslist tot ontbinding, en de gerechtelijke ontbinding, waar de rechter de ontbinding uitspreekt, is er bij een ontbinding van rechtswege geen beslissing.
Wat is een gedeeltelijke ontbinding?
Gedeeltelijke ontbinding heeft vaak prijsvermindering tot doel. Men verwijt de andere partij ondeugdelijk (te weinig, te laat of van mindere kwaliteit) gepresteerd te hebben en lost dit op door er minder voor te betalen. Deze prijsvermindering kan dus een alternatief zijn voor het vorderen van schadevergoeding.
Wat is ontbinding in het Burgerlijk Wetboek?
Ontbinding is geregeld in het Burgerlijk Wetboek, in artikel 6:265. Het kan alleen bij een wederkerige overeenkomst. Indien het niet blijvend of tijdelijk onmogelijk is om alsnog na te komen, dient de tekortschietende partij de mogelijkheid te hebben gekregen om alsnog binnen een redelijke termijn aan zijn verplichtingen te voldoen.