Waar moet een clientenraad aan voldoen?

Waar moet een cliëntenraad aan voldoen?

Belangrijkste rechten cliëntenraad

  • Recht op informatie.
  • Recht op overleg.
  • Recht om te adviseren.
  • Recht van instemming.
  • Recht van enquête bij wanbeleid.
  • Recht om een bestuurslid voor te dragen.

Wat mag een cliëntenraad?

De cliëntenraad moet alle informatie krijgen die nodig is om advies of instemming te kunnen geven. Ook moet de instelling het advies tijdig aanvragen, zodat het ook echt van invloed kan zijn op het besluit. De cliëntenraad mag verder ook ongevraagd advies geven over onderwerpen die voor de cliënten van belang zijn.

Welke rechten heeft een cliëntenraad?

De WMCZ bepaalt dat de raad het recht heeft om voorstellen te doen over alle onderwerpen die voor cliënten van belang zijn. De raad mag altijd, bij voorkeur schriftelijk, advies uitbrengen, gevraagd en ongevraagd. Voor sommige onderwerpen geldt het ‘gewone’ adviesrecht, voor andere heeft de raad verzwaard adviesrecht.

Wat doet een cliëntenraad?

Een cliëntenraad is een groep cliënten die opkomt voor de gemeenschappelijke belangen van alle cliënten in een zorginstelling. Het bestaan en de (medezeggenschaps)rechten van een cliëntenraad zijn vastgelegd in de Wet Medezeggenschap Cliënten Zorginstellingen (WMCZ) die op 29 februari 1996 van kracht werd.

Wat voor werkzaamheden doet een cliëntenraad?

De cliëntenraden geven adviezen over de begroting, de jaarrekening en het algemeen beleid voor toelating en beëindiging van zorgverlening aan cliënten. De cliëntenraden bewegen zich actief richting cliënten en onderhouden contacten met diverse geledingen binnen ZorgSaam.

Wat doet een cliëntenraad in de zorg?

Een cliëntenraad behartigt de belangen van alle bewoners, ook de bewoners van de aanleunwoningen. Hiervoor is het uiteraard vanzelfsprekend dat de leden van de cliëntenraad ofwel zelf een binding hebben met de zorginstelling of op andere wijze een sterke affiniteit hebben met de ouderenzorg.

Waarom cliëntenraad?

Van iedereen die bij de zorgverlening betrokken is (directie, medewerkers, financiers), is de Cliëntenraad de enige die kan praten vanuit de ervaring van cliënten. De raad praat mee over bepaalde (beleids)zaken en geeft advies. De directie neemt uiteindelijk de beslissing.

Is cliëntenraad verplicht?

Sinds 1996 moet elke zorginstelling een Cliëntenraad hebben. De wet Medezeggenschap Cliënten Zorginstellingen (WMCZ) verplicht de zorgaanbieder (directeurbestuurder) om een cliëntenraad in te stellen.

Waarom is een Clientenraad belangrijk?