Wat zijn niet vermogensrechtelijke belangen?

Wat zijn niet vermogensrechtelijke belangen?

Beslissingen op het gebied van verzorging en behandeling van de dementerende vallen onder de niet-vermogensrechtelijke belangen. Voorbeelden hiervan zijn het organiseren van thuishulp en het instemmen met het zorgplan in een verpleeghuis.

Is iemand die onder bewind staat handelingsonbekwaam?

De onder bewind gestelde persoon is handelingsonbevoegd. Iemand voor wie een mentorschap is ingesteld, kan niet meer zelfstandig beslissingen over zijn verzorging, verpleging, behandeling en begeleiding.

Wat voor rechten heeft iemand die onder bewind staat?

U keert leefgeld uit aan de betrokkene voor zijn dagelijkse uitgaven. U doet belastingaangifte. U vraagt bijvoorbeeld toeslagen en uitkeringen aan. U houdt de inkomsten en uitgaven bij in een administratie (kijk bij Rekening en verantwoording wat u moet bijhouden en jaarlijks aan de rechter moet laten zien).

Hoe kan ik mijn bewindvoering stopzetten?

Bewindvoering stopt alleen vanzelf bij tijdelijk bewind, als de betrokkene overlijdt of als het bewind overgaat in curatele. In alle andere gevallen kunt u in een verzoek de kantonrechter vragen het bewind te stoppen. De kantonrechter kan dit ook zelf aan de bewindvoerder en de betrokkene voorstellen.

Wat betekent het als iemand onder bewind staat?

Als iemand van 18 jaar of ouder niet meer goed voor een deel of het geheel van zijn geldzaken kan zorgen, kan de rechter een bewindvoerder benoemen die deze geldzaken beheert. De rechter controleert of de bewindvoerder dat goed doet. Bewind regelen en wijzigen zijn procedures die vallen onder het civiel recht.

Wat is een voogd in het recht?

Voogd (familierecht) Een voogd is in het recht een handelingsbekwame (rechts)persoon die instaat voor de persoon en de goederen van een onbekwame minderjarige . De voogd kan de taak van de ouders overnemen wanneer deze komen te overlijden of wanneer deze het kind “niet meer kunnen hanteren”.

Wat zijn de voorwaarden voor gezamenlijke voogdij?

Ouders kunnen 2 personen aanwijzen als voogd. Ook partners van gelijk geslacht kunnen voogd van een kind worden. Voor gezamenlijke voogdij gelden deze voorwaarden: De voogden hebben een goede persoonlijke band met het kind. Het kind moet kunnen opgroeien in een veilige en vertrouwde omgeving bij beide voogden. De rechter beoordeelt dit per geval.

Wanneer eindigt de voogdij?

De voogdij eindigt bij de ontvoogding van de minderjarige, bij de meerderjarigheid (18 jaar), bij adoptie van de minderjarige. Op het einde van de voogdij moet de voogd in aanwezigheid van de vrederechter verantwoording afleggen aan de pupil. Voogdij wordt in de artikelen 389-475 van het burgerlijk wetboek geregeld.