Inhoudsopgave
Wat wordt er bij blaasontsteking in de urine aangetroffen?
Een infectie van de urineweg ontstaat als er te veel bacteriën in uw plasbuis en blaas terechtkomen. Hierdoor raakt het slijmvlies van uw urinebuis of blaas ontstoken (we noemen dit een lage urineweg infectie).
Hoeveel rode bloedcellen in urine is normaal?
Een klein aantal rode bloedcellen in de urine is overigens normaal. Bij 40 procent van de gezonde mensen wordt af en toe microscopische hematurie waargenomen. Dit heeft overigens geen verdere gevolgen. Forse inspanning zoals hardlopen, vrijen of menstruatie kan ervoor zorgen dat er bloed in de urine verschijnt.
Hoeveel leukocyten blaasontsteking?
Referentiewaarden
Nitriettest | Dichotome testuitslag |
---|---|
Leukotest | Ordinale testuitslag: een +1 resultaat van de teststrook wijst op circa 5-10 leukocyten per gezichtsveld* |
In de urine in de blaas vermenigvuldigen zich bacteriën, die ook het slijmvlies van de blaas aanvallen. Van bacteriurie spreekt men wanneer significante hoeveelheden bacteriën in de urine worden aangetroffen. Ongeveer de helft van de vrouwen maakt ten minste eenmaal in haar leven een blaasontsteking door.
Kan je zelf testen op blaasontsteking?
Wanneer u denkt dat u een blaasontsteking heeft, kunt u dit zelf testen. U vangt daarvoor wat (ochtend)urine op in een schoon potje en voert de test uit zoals uitgelegd op de gebruiksaanwijzing van de testen.
Wanneer wordt een urinestick gekeken?
Met een urinestick wordt er gekeken of er bij een patiënt een urineweginfectie of hematurie is of eventueel andere afwijkingen. Als dit zo is, dan wordt de urine voor kweek of cytologie opgestuurd. Wanneer de kweekuitslag bekend is kan er, afhankelijk van de uitslag, worden begonnen met antibiotica.
Wat is kleurverandering in urine?
Kleurverandering. Hoe meer er van een bepaalde stof in de urine aanwezig is, des te meer de vierkantjes op de urinestrip van kleur zullen veranderen. Als de urine lang genoeg heeft ingewerkt, worden de kleuren van het staafje vergeleken met de kleuren op een kaart.
Wat is een urinetest?
Urineonderzoek is een zeer vaak gebruikt diagnostisch instrument, dat een aantal veel voorkomende ziekten kan opsporen. Een urinetest kan worden gebruikt voor het screenen op en/of het diagnosticeren van aandoeningen zoals urineweginfecties (zoals een blaasontsteking), nierstoornissen, leverproblemen, diabetes of andere metabolische stoornissen.
Is urineonderzoek niet-invasief?
Door middel van urineonderzoek of een urinetest kan een (huis)arts op eenvoudige en niet-invasieve wijze checken of screenen op een aantal aandoeningen, bijvoorbeeld urineweginfecties, nierstoornissen, problemen met de lever en diabetes. Niet-invasief betekent dat de arts voor het onderzoek geen instrument in een orgaan hoeft in te brengen.