Inhoudsopgave
Hoe voorkom je incontinentie?
Praktische tips voor preventie van incontinentie Praktisch is voor de preventie van incontinentie van belang: Hanteer de leefregels zoals die worden aanbevolen ter preventie van hart- en vaat ziekten. Zorg voor voldoende vochtinname (1,5 à 2 liter per dag), zodat de urine niet te veel geconcentreerd wordt en de ontlasting niet indikt.
Wat is een incontinentie bij ouderen?
Incontinentie bij ouderen. Er zijn verschillende vormen van incontinentie: Urine-incontinentie: de klacht van elk onvrijwillig urineverlies. Fecale incontinentie: het onvrijwillig verlies van vaste of vloeibare ontlasting. Anale incontinentie: fecale incontinentie plus het onvrijwillig verlies van gas.
Wat is incontinentie voor ontlasting?
Incontinent zijn betekent dat urine of ontlasting niet opgehouden kan worden. Bij onvrijwillig urineverlies wordt gesproken van urine-incontinentie. Incontinentie voor ontlasting wordt fecale incontinentie genoemd. Er zijn ook mensen die incontinent zijn voor zowel urine als ontlasting; dit heet dubbele incontinentie.
Wat is een totale incontinentie?
Totale incontinentie. Totale incontinentie is ongewild urineverlies door het voortdurend druppelen van urine uit de plasbuis, zowel dag als nacht. Het treedt op wanneer het sluitmechanisme van de blaas niet meer sluit.
Wat kan incontinentie veroorzaken?
Incontinentie kan psychosociale problemen veroorzaken voor de cliënt. publiceerde een informatieve folder voor cliënten over het gebruik van een katheter. Deze folder is gebaseerd op de Verenso-richtlijn Blaaskatheters. Folder: Informatie over uw blaaskatheter (pdf) Ondersteuning vragen van incontinentieverpleegkundige.
Wat zijn aandachtspunten bij incontinentie zorg?
Aandachtspunten bij incontinentie zorg De zorg voor kwetsbare ouderen met een vorm van incontinentie is complex. Diverse factoren kunnen bijdragen aan het ontstaan van incontinentie: medicijnen, achterliggende ziekten, de omgeving van de cliënt of de vindbaarheid van het toilet.